Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestație în plină pandemie - Zeci de profesori şi liceeni greci au protestat la Atena împotriva unei reforme în eucație

pandemie

Câteva zeci de profesori şi liceeni, majoritatea echipaţi cu măşti şi mănuşi, au manifestat vineri la Atena împotriva unei reforme în învăţământ, prima manifestaţie din Grecia de după impunerea de restricţii din cauza pandemiei cu noul coronavirus, relatează AFP potrivit Agerpres.

Manifestanţii - circa 100, potrivit poliţiei, sau 150, potrivit AFP - s-au adunat în piaţa Syntagma din faţa Parlamentului grec, locul obişnuit de proteste de la Atena, şi au respectat în majoritate principiul distanţării sociale.

Numărul de participanţi a fost totuşi unul simbolic, având în vedere că în mod tradiţional în Grecia astfel de acţiuni strâng mii de protestatari.

"Proiect de reformă în educaţie în plină pandemie? Nu m-aş fi gândit", era mesajul de pe una din banderolele arborate de manifestanţi.

Ca multe alte ţări, Grecia a impus, din 23 martie, o izolare generală cu scopul de a limita pandemia de COVID-19, prelungită ulterior până pe 4 mai, iar adunările de peste 10 persoane sunt interzise. Bilanţul pandemiei în Grecia este mai mic decât în alte state europene, cu 2400 de contaminări şi 128 de decese, aminteşte AFP în context.

Sindicatele profesorilor reclamă faptul că proiectul de reformă creşte numărul de ore de predare şi introduce un "proiect pilot" de învăţământ în engleză în grădiniţe. Profesorii contestă de asemenea reintroducerea notei de evaluare a "purtării elevului", măsură ce trimite cu gândul la perioadele de represiune politică din Grecia.

Sindicatele denunţă pe de altă parte şi că învăţământul la distanţă nu a fost aplicat decât în foarte mică măsură de când a început pandemia, din cauza lipsurilor din sistemul de educaţie, foarte slăbit în urma tăierilor de cheltuieli publice din timpul crizei financiare (2010-2018).

Uniunea profesorilor din ciclul secundar (Olme) a deplâns "lipsa de dialog" şi "maniera antidemocratică" în care guvernul grec încearcă să forţeze, în plină pandemie, votarea unei legi privind învăţământul, în timp ce "ţara este guvernată prin ordonanţe".

"Nu am fost informaţi în legătură cu această reformă, guvernul se situează la limita constituţionalităţii", a atenţionat preşedintele Olme, Theodoros Tsouchlos, pe postul privat de radio Skai.

O manifestaţie similară a avut loc la Salonic, al doilea cel mai mare oraş al Greciei, în nordul țării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.