Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestaţie la Zagreb împotriva guvernului şi a corupţiei

Ucraina nationalisti manifestatie

Mai multe mii de persoane au manifestat sâmbătă la Zagreb, capitala croată, la apelul opoziţiei care cere organizarea imediată a alegerilor legislative, acuzându-i pe guvernanţi de corupţie, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

Această manifestaţie a fost organizată de 11 partide de opoziţie de stânga pentru a protesta împotriva recentei numiri a unui judecător de rang înalt în funcţia de procuror general al statului. Respectiva numire a suscitat o controversă din cauza presupuselor legături ale magistratului cu persoane suspectate de corupţie.

Judecătorul Ivan Turudic, susţinut de guvernul conservator şi numit de deputaţi la începutul lunii, a respins în mai multe rânduri acuzaţii privind legăturile sale cu suspecţi de corupţie.

Numirea sa este "picătura de apă care a umplut paharul...guvernul nu are nicio legitimitate şi trebuie să plece", a declarat Sandra Bencic, deputată a partidului Mozemo ("Putem", în croată).

Croaţia urmează să organizeze alegeri legislative până în 22 septembrie, dar o dată exactă nu a fost încă stabilită.

Manifestaţii s-au adunat în piaţa Sf.Mark în centrul vechi al Zagrebului, unde sunt situate clădirile guvernului şi parlamentului, precum şi pe străzile adiacente.

"Rubiconul a fost trecut" şi "Destul cu corupţia şi criminalitatea!" se putea citi pe bannerele agitate de manifestanţi.

"Destul cu tirania, destul cu minciuna, destul cu corupţia, destul cu HDZ" (partidul aflat la putere), a declarat în faţa mulţimii liderul principalului partid de opoziţie, SDP (social-democraţii), Pedja Grbin.

Manifestanţii au scandat "Destul, destul!" şi "AP pleacă!", făcând aluzie la iniţialele premierului conservator Andrej Plenkovic.

Nepotismul şi corupţia sunt cancerul acestei ţări, de aceea tinerii croaţi părăsesc ţara", a declarat pentru AFP Mario Topic, unul dintre manifestanţi, a cărui opinie era împărtăşită de numeroşi demonstranţi.

Reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei figurau printre principalele criterii pe care Croaţia trebuia să le îndeplinească pentru a se alătura Uniunii Europene în 2013, aminteşte AFP

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.