Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Manifestaţii anti-americane în Etiopia: 'Nu ne vom supune'

yimg.com
Etiopia

Manifestanţi s-au adunat duminică în capitala Etiopiei, Addis Abeba, pentru a critica restricţiile impuse de către SUA ţării lor în materie de asistenţă economică şi de securitate, sancţiuni legate de conflictul armat din regiunea Tigray, relatează AFP.

Demonstranţii proguvernamentali, reuniţi pe stadionul capitalei, au scandat sloganuri contra sancţiunilor americane şi purtau pancarte prin care acuzau puterile străine că interferează în suveranitatea Etiopiei. ''Etiopia nu are nevoie de ajutor acasă'', scria pe o pancartă, în timp ce altele denunţau ''intervenţia occidentală''.

''Nu ne vom supune'', a promis în faţa miilor de manifestanţi primarul Addis Abebei, Adanech Abiebe. Acest protest, la fel ca altele mai modeste desfăşurate în alte părţi ale Etiopiei, a fost organizat de Ministerul Femeilor, Copiilor şi Tineretului, sub sloganul ''Vocea noastră pentru libertate şi suveranitate''.

Unii responsabili ai ministerului au estimat că peste un milion de persoane, dintre care circa 100.000 la Addis Abeba, vor răspunde la apelul guvernului de a manifesta în toată ţara. Deocamdată nu au fost publicate cifre despre numărul real al participanţilor.

Preşedintele american Joe Biden a condamnat săptămâna aceasta încălcările ''inacceptabile'' ale drepturilor omului în Tigray şi a cerut încetarea imediată a focului în această provincie din nordul Etiopiei, unde guvernul etiopian a lansat o ofensivă militară în noiembrie împotriva Frontului Popular pentru Eliberarea Tigray (TPLF), grupare care până atunci a deţinut puterea în această regiune.

Administraţia de la Washington a anunţat şi restricţii de viză pentru responsabilii din Etiopia şi Eritreea acuzaţi că au alimentat conflictul, precum şi restricţii ''extinse'' în materie de asistenţă economică şi de securitate pentru Etiopia, dar SUA vor continua să ofere ajutor umanitar în domenii cum ar fi sănătatea, alimentaţia sau educaţia.

Guvernul etiopian a criticat aceste sancţiuni şi a dat de înţeles că premierul Abiy Ahmed ar putea reevalua relaţiile bilaterale cu SUA.

El a promis anterior o victorie rapidă în Tigray, însă la şase luni după cucerirea capitalei regionale Mekele de către armata etiopiană luptele continuă în regiune, unde situaţia umanitară gravă îngrijorează comunitatea internaţională.

După ce a negat luni la rând, guvernul etiopian a admis că alături de armata sa luptă şi trupe eritreene, suspectate de comiterea a numeroase abuzuri, deşi guvernul de la Asmara dezminte aceste acuzaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.