Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestaţii în Turcia: Aproape 1.000 de studenți protestează împotriva numirii rectorului Universităţii Bosfor de către Erdogan

Twitter
erdogan

Aproape 1.000 de studenţi ai prestigioasei Universităţi Bosfor din Istanbul au manifestat luni împotriva numirii unui rector apropiat partidului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, văzând în aceasta o tentativă de a prelua controlul asupra instituţiei de învăţământ, relatează AFP.

Manifestanţii au defilat în apropiere de campus scandând:'Nu dorim un rector numit' de putere, 'El va pleca, noi vom rămâne!', potrivit agerpres.ro.

Citește și: Sorin Cîmpeanu vine cu noi detalii despre deschiderea școlilor: ‘Până la jumătatea lunii ianuarie nu cred că cineva responsabil poate promite o decizie’

Cel puţin doi protestatari au fost interpelaţi de către poliţie în cadrul acestei adunări, a indicat un grup de sprijin pe Twitter.

Melih Bulu, de 50 de ani, a fost numit vineri de către Erdogan pentru a conduce Universitatea Bosfor (Bogazici, în limba turcă), o instituţie publică unde predarea se face în limba engleză şi unde s-a format o parte din elita ţării.

Numirea acestei personalităţi din afara universităţii, care a încercat în 2015 să obţină un mandat de deputat sub culorile Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan, a provocat indignare.

Pe lângă legăturile sale cu AKP, numirea sa prin decret prezidenţial a nemulţumit studenţii şi profesorii.

Chiar dacă în trecut rectorul Universităţii Bosfor era ales, Erdogan şi-a arogat puterea de a numi el rectorii după tentativa de puci din 2016, urmată printre alte represalii de preluarea controlului asupra instituţiilor de învăţământ superior de către putere.

În acel an, Erdogan a scandalizat mediul academic numind pentru prima oară un rector pentru a o înlocui pe directoarea aleasă a Universităţii Bosfor, care se bucura de popularitate, la numai câteva zile după lovitura de stat eşuată.

'În 2016, noi ne-am opus. Este a doua oară când se întâmplă aceasta şi trebuie să demonstrăm o reacţie şi mai puternică', a declarat pentru AFP Ertugrul Usta, student în inginerie, aflat printre manifestanţi.

'AKP încearcă de la un timp să-şi consolideze controlul asupra universităţilor. Studenţii de la Bogazici au ieşit astăzi să se opună', a spus Cihan Cicek, student la o altă instituţie de învăţământ care a venit la manifestaţie în semn de solidaritate.

Bastion tradiţional al unei puternice comunităţi studenţeşti de stânga, Bogazici a fost de mai multe ori în ultimii ani în vizorul autorităţilor.

În 2018, mai mulţi studenţi au fost arestaţi aici după ce au manifestat opunându-se ofensivei militare a Turciei în Siria. Erdogan i-a calificat drept 'trădători' şi 'terorişti', aminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.