Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestaţii pacifiste în Germania, odată cu Paştele Catolic

enational.ro
manifestatii batai

Mii de persoane au defilat sâmbătă în Germania la marşuri ale păcii, obişnuite în această ţară înaintea Paştelui Catolic, dar care de această dată au fost marcate de războaiele din Ucraina şi Fâşia Gaza şi au fost dezaprobate de liderii coaliţiei de guvernare, manifestanţii cerând ieşirea Europei din logica războiului şi a militarizării, potrivit relatărilor agenţiilor DPA şi EFE, potrivit Agerpres.

Circa 10.000 de persoane au luat parte la aceste manifestanţii în mai multe oraşe germane, cea mai numeroasă, cu circa 3.500 de participanţi, conform poliţiei, având loc la Berlin, iar motto-ul marşurilor din acest an a fost: "Acum, mai mult ca niciodată - împreună pentru pace".

 



Manifestanţii de la Berlin au purtat pancarte cu sloganuri precum "Prietenie cu Rusia - Trăiască Palestina!" şi "Genocid în Gaza", aceasta din urmă făcând referire la numărul mare de victime civile provocate în Fâşia Gaza de ofensiva armatei israeliene contra mişcării Hamas. Manifestanţii au cerut încetarea acestei ofensive, iar în cazul războiului ruso-ucrainean un armistiţiu care să fie urmat de negocieri de pace. Ei le-au cerut de asemenea politicienilor să iasă din logica de război şi de înarmare în care au intrat odată cu războiul ruso-ucrainean.

 



Deşi astfel de marşuri de Paştele Catolic sunt în Germania o tradiţie din perioada Războiului Rece, tema predilectă fiind atunci respingerea armelor nucleare, desfăşurarea lor a fost de data aceasta criticată de politicenii din coaliţia de guvernare de la Berlin, în frunte cu cancelarul social-democrat Olaf Scholz, care a susţinut că tocmai din dorinţa "unei lumi mai paşnice" Germania, prin ajutorul militar oferit Kievului, "sprijină Ucraina în lupta sa pentru o pace justă, atât timp cât va fi necesar". "O facem de asemenea pentru noi, pentru securitatea noastră", a mai argumentat el.

 



La rândul ei, titulara Externelor, ecologista Annalena Baerbock, le-a transmis participanţilor la marşurile pacifiste un mesaj în care le spune că nu poate fi ignorată ameninţarea pe care ar reprezenta-o pentru UE o eventuală victorie a Rusiei în Ucraina. "Dacă Ucraina nu se mai poate apăra pentru că nu-i furnizăm destule arme, trupele lui (Vladimir) Putin vor ajunge mâine la graniţa ucraineano-poloneză, la numai opt ore distanţă de Berlin", a indicat Annalena Baerbock.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.