Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestaţiile anticorupţie din Bulgaria au marcat sărbătorirea Zilei Independenţei

Agerpres
Bulgaria proteste

Aproximativ 10.000 de manifestanţi s-au adunat marţi la Sofia, cu ocazia celebrării Zilei Independenţei, pentru a cere "independenţa faţă de mafie" precum şi demisia guvernului pe care îl acuză de legături cu oligarhia, informează AFP preluat de agerpres.


Demonstraţiile anti-guvernamentale au adunat mii de protestatari în mai multe oraşe din Bulgaria. În Veliko Târnovo, centrul sărbătorilor, discursul preşedintei parlamentului Ţveta Karaianceva a fost însoţit de strigăte care cereau demisia, conform informaţiilor furnizate de postul public de radio.

La Sofia, manifestanţii, printre care mulţi tineri, au scandat în faţa sediului guvernului "Demisia!"şi "Mafia", făcând un zgomot asurzitor cu vuvuzelele.

 


"Mă încăpăţânez să îmi câştig existenţa în Bulgaria, chiar dacă majoritatea colegilor mei vor emigra imediat după absolvire", a declarat Yanina Vasileva, studentă la medicină.

S-a aruncat cu petarde şi sticle asupra a trei cordoane de poliţişti cu veste antiglonţ, dotaţi cu bastoane şi scuturi, care protejau clădirea istorică a parlamentului şi care i-au respins în mod repetat pe protestatari. Manifestanţii au blocat ore întregi mai multe intersecţii din centrul capitalei.

În ultimele două luni şi jumătate, la Sofia au loc zilnic proteste. La ele participă cetăţeni din medii diferite şi din toate categoriile politice care cer "o viaţă în conformitate cu standardele europene".

Cea mai săracă ţară din UE, Bulgaria este, de asemenea, cel mai corupt stat membru, conform indicilor ONG-ului Transparency International.

Protestul de marţi a fost calificat de organizatori drept "a treia zi a Marii insurecţii populare".

La putere de aproape zece ani, prim-ministrul de centru-dreapta Boiko Borisov, al cărui mandat expiră în martie, refuză să demisioneze "în numele stabilităţii ţării" în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19 şi îi acuză pe protestatari că nu au un proiect politic alternativ. "Prin dialog şi nu prin confruntare se obţine succesul', a scris marţi Borisov pe pagina sa de Facebook. Premierul bulgar a evitat să apară în public în ultima perioadă.

În schimb, preşedintele Roumen Radev, apropiat de opoziţia socialistă, i-a felicitat cu ocazia sărbătorii pe "cetăţenii treji care pun sub semnul întrebării de mai bine de două luni degradarea morală şi dependenţele" puterii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.