Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MApN infirmă zvonurile: NU se pregătesc modificări care să afecteze pensiile militarilor

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam militari defilare armata

Îl ultimele zile, printre militari s-au răspândit informaţii referitoare la un presupus proiect legislativ care să modifice pensiile militare,  precum şi la un posibil nou regulament al primelor şi indemnizaţiilor. Ca urmare a acestor zvonuri, alte informaţii circulau în rândul militarilor cu privire la un blocaj la casa de pensii sectorială. Militarii s-ar fi grăbit să depună masiv dosare de pensionare, de teama modificărilor. STIRIPESURSE.RO a solicitat clarificări de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) cu privire la fiecare dintre aceste informaţii, iar oficialii MApN infirmă existenţa unor asemenea intenţii şi probleme.

"Recent, pe rețelele de socializare, a fost distribuit masiv un set de informații false, atribuite unor așa-zise „surse de încredere”, referitoare la domeniul pensiilor militare și al drepturilor financiare ale personalului MApN. Ca atare, facem următoarele precizări:

1. Infirmăm în mod categoric zvonurile conform cărora Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția generală management resurse umane ar pregăti, chipurile, în secret, un proiect legislativ de lege a pensiilor militare. Toate informațiile referitoare la o așa zisă intenție de mărire a vârstei standard de pensionare sau eliminări ale unor drepturi finaciare din cuantumul stabilirii pensiei sunt categoric false.

Ministerul Apărării Naționale nu a luat niciodată în calcul un asemenea scenariu.

2. Direcția Generală Financiar Contabilă nu lucrează în secret la un act normativ în domeniul sporurilor care să ducă, așa cum se insinuează, la pierderea unor drepturi financiare ale personalului militar.

Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a stabilit pentru instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională au avut obligația de a elabora un regulament-cadru comun pentru stabilirea locurilor de muncă și categoriilor de personal, precum și mărimea concretă și condițiile de acordare a sporului pentru condiții de muncă prevăzute în anexele nr. I – VIII ale respectivei legi.

După parcurgerea procesului de transparență decizională și a traseului de avizare, acest regulament-cadru va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului României.

Acest proiect al regulamentului-cadru a fost redactat de instituțiile menționate în termenul prevăzut de lege, fiind publicat în transparență decizională inclusiv pe pagina de internet a MApN, putând fi consultat aici: http://dlaj.mapn.ro/documents/acts/HG_reg_cadru_cond_munca_IAAN_765_1600068780.pdf.

Prin proiectul normativ nu se restrâng drepturi de natură financiară ale personalului instituțiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, ci se creează cadrul de aplicare unitară în domeniul reglementat.

În plus, regulamentul-cadru comun va extinde aplicarea acestor drepturi și pentru personalul civil contractual, care până acum nu era inclus în categoriile beneficiare.

După aprobare, regulamentul va intra în vigoare la data aplicării integrale a Legii-cadru 153/2017, adică 1 ianuarie 2023.

3. Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale își desfășoară activitatea în parametrii obișnuiți, neexistând creșteri semnificative ale ritmului de lucru cauzate de așa-zise ieșiri masive din sistem, așa cum se insinuează în informațiile false.

Adresăm îndemnul personalului Ministerului Apărării Naționale, atât militari, cât și salariați civili, precum și militarilor în rezervă sau în retragere să se informeze din surse oficiale", a precizat MApN, pentru STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.