Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maramureș: Fenomenele hidrometeorologice periculoase au provocat pagube în valoare de 45 de milioane de lei

www.opiniatimisoarei.ro
furtună, vijelie, ploaie, nori

Fenomenele hidrometeorologice periculoase care s-au manifestat la nivelul judeţului Maramureş, în luna mai, au afectat 28 de comune, respectiv 46 de localităţi rurale şi urbane, producând pagube în valoare de peste 45 de milioane de lei, precizează un comunicat al Instituţiei Prefectului, potrivit Agerpres.

Prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan, a precizat că nu au existat victime umane, ci doar pagube materiale. 

"Nu am avut victime sau persoane rănite în perioadele cu fenomene hidrometeorologice periculoase. Echipele de intervenţie din cadrul CJSU, grupurile de suport tehnic, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, personalul din cadrul serviciilor pentru situaţii de urgenţă, pompieri militari, echipaje de poliţie şi persoane voluntare au acţionat şi intervenit cu mijloace tehnice", a spus Moldovan. 

Conform aceleiaşi surse, torenţii formaţi pe versanţi în urma precipitaţiilor au contribuit la creşterea debitelor şi pâraielor de pe raza localităţilor care s-au revărsat din albie. 

A fost distrusă de apele învolburate o casă şi alte două au fost avariate în comuna Moisei, fiind inundate 30 de anexe gospodăreşti. Şuvoaiele de apă au spălat 9,5 km de drumuri comunale, respectiv 206, 53 km de străzi şi uliţe. Apele revărsate au transportat material aluvionar (mâl, pietriş, lemne, bolovani) care au colmatat secţiuni de scurgere de la poduri şi podeţe. Au fost afectate de inundaţii trei obiective socio-culturale, fiind avariate de apele învolburate trei poduri şi 54 de podeţe.

Citește și: Dezastru total - Capitala și județele Argeș, Arad, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov și Teleorman au fost afectate de inundații / FOTO

De asemenea, a fost afectată de viitură o punte pietonală, s-au inundat 77,35 hectare de teren agricol, o staţie de captare a apei, 18,2 hectare de păşuni şi fâneţe, patru km de drumuri forestiere şi 13, 64 km de drumuri agricole. 

Creşterea debitelor şi nivelurilor cursurilor de apă au contribuit la afectarea unui zid de sprijin pe o lungime de 1 km, apărări de mal - pe o lungime de 2,1 km, dar şi eroziuni de maluri pe o lungime de 5,25 km. Văile şi pâraiele de la nivel local au produs colmatări pe o suprafaţă de 6 km, respectiv rigole pe o lungime de 550 metri. 

Potrivit sursei citate, grindina de dimensiuni mici şi medii a afectat 463,8 hectare de teren agricol, panouri şi folii de solarii, dar şi obiective social economice şi culturale. Rafalele puternice de vânt care au avut aspect de vijelie şi grindină au produs pagube pe o suprafaţă de 428,345 mp la anexe gospodăreşti, respectiv la peste 4.400 de locuinţe. De asemenea, au fost afectate lucrări de amenajare şi apărare de mal aflate în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş. 

În municipiul Baia Mare au fost avariate de grindină peste 370 bunuri de folosinţa îndelungată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.