DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Maramureş: Casa memorială Elie Wiesel intră în reabilitare, în cadrul unui program de cooperare transfrontalieră

Institutul Elie Wiesel Facebook
Institutul Elie Wiesel

Casa memorială Elie Wiesel din municipiul Sighetu Marmaţiei va intra într-un amplu proces de reabilitare, a informat, vineri, primarul Vasile Moldovan.

Muzeul Maramureşan a câştigat, în calitate de partener, proiectul intitulat "JCulture", depus în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Ungaria - Slovacia - Romania - Ucraina 2014-2020, la finele anului trecut.

"Este vorba despre un proiect cultural cu perspectivă mai largă, în cadrul căruia obiectivul principal este restaurarea Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei. Proiectul 'JCulture' a fost gândit în oglindă, Sighetu Marmaţiei - Ivano Frankivsk, şi îşi propune ca prin intervenţiile la obiectivele de interes turistic şi prin crearea de materiale informative să promoveze moştenirea culturală evreiască din cele două oraşe partenere, restaurarea obiectivelor de patrimoniu istoric şi introducerea lor în circuitul turistic", a spus Vasile Moldovan.

Valoarea totală a proiectului este de 258.982,04 euro, municipiului Sighetu Marmaţiei fiindu-i alocată suma de 160.000 euro.

Potrivit edilului, lucrările de restaurare a Casei memoriale Elie Wiesel vizează atât interiorul cât şi exteriorul edificiului.

"Vor fi efectuate intervenţii de reînnoire a unei părţi expoziţionale, curtea interioară va fi amenajată şi dotată cu iluminat care să o pună în valoare şi vor fi executate reparaţii şi intervenţii la drenajul apei din curte. De intervenţii de restaurare va beneficia şi casa evreiască din Poienile Izei conservată în Muzeul Satului Maramureşean. În oglindă, acelaşi tip de acţiuni vor fi întreprinse la una dintre sinagogile din oraşul ucrainean Ivano Frankivsk din Ucraina", a precizat Vasile Moldovan.

Tot în cadrul acestui proiect vor fi publicate broşuri, vederi, cărţi poştale şi va fi conceput şi deschis spre public un tur evreiesc, atât la Sighet cât şi în Ivano Frankivsc. Marcajele acestui tur vor fi atât în format fizic, cât şi on-line, bazat pe cele mai noi tehnici de cartografiere.

De asemenea va fi organizat un festival al culturii iudaice la care vor participa invitaţi din ţară, dar şi din străinătate.

Perioada de implementare a proiectului este de 12 luni calendaristice de la semnarea contractului de finanţare.

Scriitorul Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, s-a născut pe 30 septembrie 1928 în Sighetu Marmaţiei. După 1990, scriitorul a vizitat oraşul şi casa părintească în mai multe rânduri, însoţit de familia sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.