Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Ciolacu avertizează că ar putea fi retrasă permisiunea de navigare pe canalul Bîstroe

Camera Deputaților
Marcel Ciolacu

Șeful PSD a precizat că la fel cum MAE a dat „un accept” pentru a se naviga pe Chilia și Canalul Bîstroe, la fel de bine autoritățile române s-ar putea răzgândi, în contextul controverselor privind lucrările de dragare în zona Deltei Dunării.

Întrebat cum vede raportarea unui ales PSD care a cerut încetarea sprijinului pentru Ucraina, Marcel Ciolacu a precizat: „Nu se pune în balanță ajutorul pe care trebuie să-l facem și umanitar, și economic, cu situația de la canalul Bîstroe”.

„La nivelul UE s-a hotărât că singuriu canal navigabil e Sulina. Printr-o excpție MAE a dat un acord ca un pescaj de 3,5 să se poată naviga în această siuațiet excepțională în care se află Ucraina. Am văzut cu toții anunțurile Minesterului Infrastructurii din Ucraina că se poate naviga cu pescaj de 7 metri. Asta înseamnă că acolo s-au făcut niște lucrări și s-a mărit adâncimea. Lucru nepermis, și de acordurile internaționale, și de mediu”, a explicat liderul PSD, fiind întrebat de poziția sa în contextul clinciului între autoritățiel române și cele de la Kiev.

content-image

Responsabilii de negocieri

Marcel Ciolacu a indicat actorii instituționali care vor stabili care este situația clară, pe baza tuturor dovezilor. „În acest moment, o să se discute prin MAE și prin Ministerul Transporturilor împreună cu Ministerul Infrastructurii din Ucraina. Din punctul meu de vedere trebuie să intre în legalitate cât mai repede. Și se poate face acest lucru și tehnic (...) Sunt ferm convins că după ce tehnicul de la cele două ministere, de la Transporturi și de la Infrastructură din Ucraina vor găsi și soluțiile tehnice”, a mai afirmat președintele PSD.

Marcel Ciolacu a anunțat că va solicita detalii suplimentare la întâlnirea de vineri cu ambasadorul Ucrainei la București. „Eu pe data de 24 o să am o întâlnire cu domnul ambasador și sunt ferm convins că o să vin cu toate lămurile”, a completat președintele Camerei Deputaților.

Nu în ultimul rând, Marcel Ciolacu a venit cu un avertisment. „MAE a dat acceptul de a se naviga și pe Chilia, și pe canalul Bîstroe. Cum se dă un accept, acesta se poate și retrage. Sunt convins că în următoarea perioadă MAE, Ministerul Transporturilor și Ministerul Infrastructurii (din Ucraina) vor veni cu o soluție”, a conchis liderul PSD.

PSD, ofensivi pe subiect

Anterior, șeful Camerei Deputaților a cerut intervenția rapidă a autorităților române în cazul canalului Bîstroe pentru încetarea lucrărilor de adâncire a canalului navigabil de către partea ucraineană.

„România nu permite sub nicio formă distrugerea Deltei Dunării! Lucrările de pe Canalul Bâstroe trebuie să înceteze acum”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook, arătând că „statul și poporul român au fost solidari și au ajutat, la greu, Ucraina. Poporul român însă nu acceptă să rămână fără această minune a naturii care este Delta Dunării”.

Șeful PSD a mai precizat că „minciunile, manipulările și minimalizarea problemei trebuie să înceteze! Autoritățile române trebuie să ia decizii rapide pentru ca lucrările de pe Bâstroe să înceteze imediat și situația să revină la normal”.

„Vom face apel la toate convențiile internaționale, bilaterale și la toate forurile pentru cauza Deltei Dunării! Ne vom proteja, cu toate forțele, moștenirea generațiilor următoare”, a mai trsnmis Ciolacu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.