Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Ciolacu, șah-mat lui Klaus Iohannis

combo stiripesurse
ciolacu iohannis combo

Inevitabilul s-a produs. În urma declarațiilor lui Rareș Bogdan, privind evaluarea viabilității coaliției la sfârșitul anului, pentru a se decide sau nu continuarea ei, liderul PSD, Marcel Ciolacu a anunțat pe facebook convocarea unei ședințe de urgență pentru a clarifica viitorul actualei guvernări. Putea președintele Camerei Deputaților și al celui mai mare partid din România să ignore spusele europarlamentarului liberal? Cu siguranță da! Atunci de ce nu a făcut-o? Pentru că abilitatea și experiența politică l-au făcut să acționeze, fructificând momentul pe 4 fronturi, toate importante:

În primul rând, în interiorul guvernului. Deja miniștrii PSD sunt vizibili în mod pozitiv, comunicând abil și livrând primele rezultate pe domenii-cheie (Sănătate, Muncă, Familie, Agricultură), spre deosebire de prestațiile cel puțin problematice ale liberalilor (Interne, Energie, Educație, Fonduri Europene). Totuși, în jocul din interiorul coaliției această „chemare la ordine” arată încă o dată cine este „vioara întâi”, mai ales în contextul în care liderii PSD au tratat cu multă eleganță acuzațiile de plagiat la adresa premierului, dovedind bună credință și loialitate față de acesta și implicit față de liberali.

În al doilea rând, în raport cu propriii alegători. Marcel Ciolacu trebuie să demonstreze electoratului său, mai ales în lumina punctului anterior, că se află la putere doar pentru a-și îndeplini angajamentele din campanie, varianta ieșirii de la guvernare fiind oricând posibilă în absența rezultatelor propuse.

În al treilea rând, raportat la viitoarele alegeri. PSD întărește, prin anunțul liderului său, captivitatea în care acesta ține PNL. Partidul condus de Florin Cîțu are de ales între anticipate, urmate de o lungă perioadă de opoziție, sau rămânerea în siajul PSD, ca partid-balama, cu speranța că Marcel Ciolacu nu va putea face după viitoarele alegeri un guvern doar alături de UDMR. Postura nu e convenabilă pentru liberali, însă ea este rezultatul gândirii strategice a lui Klaus Iohannis, care a anulat practic, în ultimii 7 ani, orice șansă pentru o coaliție în care PNL să conteze. Astăzi, doar PSD și AUR au împreună peste 60% din intenția de vot, în vreme ce PNL și USR scad permanent.

În al patrulea rând, îl scoate din joc pe Klaus Iohannis. Marcel Ciolacu nu a ratat nicio șansă în ultima lună și jumătate de a spune că PSD nu are un parteneriat cu președintele României, așa cum declamă, cu inconștiență politică, liberalii. Prin postarea sa, șeful social-democraților îi rupe, practic, pe aceștia, de vreo decizie a Cotrocenilor privind guvernarea, exploatând foarte inspirat poziția de forță pe care i-o dau sondajele. Aflat în subsolul clasamentului încrederii, „patronul României normale și educate” își pierde azi și minima rezervă de autoritate pe care o mai avea în fața taberelor din PNL: vechii PDiști, întotdeauna uniți și orientați spre putere, grupul minuscul din jurul lui Florin Cîțu, „neutrii” Dan Motreanu și Ilie Bolojan. După ce i-a antrenat pe aceștia timp de 5 ani în valul de ură împotriva PSD, după ce i-a forțat să aplaude manifestările de sorginte fascistă ale  USR, după ce i-a obligat să se alieze nefiresc cu același USR, după ce i-a adus în postura de jucător secund în Cabinet alături de PSD, opțiunile președintelui României s-au epuizat. Probabil că nici cei mai slugarnici dintre argații săi din Modrogan nu îl mai creditează cu inteligența politică necesară ieșirii din acest impas.

În concluzie, devine evident că declarația lui Rareș Bogdan a avut tocmai efectul invers. În loc să genereze spaimă în Kiseleff privind perspectiva opoziției, ea a clarificat irevocabil că doar PSD hotărăște dacă și cât rămâne la putere, dar mai ales cu cine.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.