Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Ciolacu oferă liberalilor soluția pentru dublarea alocațiilor: impozitarea pensiilor speciale

stiripesurse.ro
Marcel Ciolacu

Președintele PSD a declarat recent că banii necesari pentru creșterea alocației copiilor, în conformitate cu standardele legale, pot veni din fondurile atrase de stat în urma impozitării pensiilor speciale. În speță, Ciolacu a punctat că o astfel de măsură guvernamentală nu ar fi atacată de PSD la CCR. Liderul PSD nu este primul social democrat care a subliniat că o măsură eficientă de redresare a bugetului ar fi tocmai impozitarea pensiilor speciale. „Dacă nu au bani să dubleze alocațiile, eu îl invit din nou pe domnul Orban: mâine dimineață să facă ședință de guvern şi să impoziteze toate pensiile speciale şi atunci o să facă rost de bani pentru dublarea alocațiilor. Cred că e cea mai rapidă metodă. Eu îi garantez că PSD nu va ataca această ordonanță la CCR”, a declarat Marcel Ciolacu.

Guvernul Ludovic Orban pare însă să fie mai puțin speriat de copiii și părinții României decât de beneficiarii pensiilor speciale, între care se numără și parlamentari aflați acum în exercițiul funcțiunii. Însă, guvernul nu are prea multe variante pentru respectarea legii în această speță. Parlamentul a votat dublarea alocațiilor copiilor, o lege care a fost promulgată de președintele Iohannis. Mai mult, șeful statului chiar s-a exprimat public pentru susținerea măsurii. Ludovic Orban a încercat prorogarea măririi printr-un OUG care a fost picat fulminant tot în Parlamentul României. Ca atare, dacă vrea să se păstreze în limitele legii și să nu încalce Constituția, Orban va trebui să dubleze alocațiile.

De-a lungul timpului, întreaga societate a fost amplu polarizată pe tema pensiilor speciale, câtă vreme acestea vizează doar minorități profesionale extrem de înguste comparate cu întreg corpul profesional al țării. Problema principală este că distanța între pensiile speciale și pensiile normale, la termen, este enormă. Această distanță creează inechități sociale ample și inegalitate în distribuția avuției la nivel național, accentuând presiunea pusă de pensii pe bugetul de stat. O redirecționare prin impozitare a fondurilor aferente, către copii, nu ar echilibra neapărat o balanță a nedreptății și inechității percepute de cetățeni, dar ar distribui avuția națională echitabil, într-o perioadă în care cei care au cel mai mult își conservă avuția, în timp ce cei care au cel mai puțin nu văd o scăpare pentru ziua de mâine.

În 2019, pentru 160.000 de pensii speciale, au fost alocate 9 miliarde de lei. Dacă o pătrime din această sumă ar fi direcționată spre alocațiile copiilor, s-ar obține alocații duble, de 600 de lei, pentru 3.750.000 de copii cu vârste sub 2 ani. Rămâne de văzut, însă, dacă 3.750.000 de copii vor cântări mai greu în excel-ul lui Orban decât 160.000 de cetățeni cu drepturi egale cu ale tuturor, între care, din nefericire, se numără și colegi de Parlament ai domniei sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.