Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Ciolacu salută anunțul lui Joe Biden: 'România face un pas uriaș spre una dintre cele mai importante ținte, independența energetică'

Inquam Photos
Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, viitorul premier român a transmis un mesaj după ce președintele american Joe Biden a anunțat că SUA oferă finanțare pentru proiectul Reactoarelor Modulare Mici din România. Decizia probează complexitatea și dezvoltarea relației noastre bilaterale, a spus Ciolacu.

Mesajul a fost transmis pe Facebook.

„Salut anunțul făcut de președintele american, Joe Biden, în marja summitului G7, prin care SUA și alți parteneri multinaționali susțin, cu peste 4 miliarde de dolari, proiectul Reactoarelor Modulare Mici din țara noastră! Această decizie probează complexitatea și dezvoltarea relației noastre bilaterale atât din punct de vedere strategic, cât și printr-o accelerare fără precedent a dimensiunii economice a parteneriatului nostru”, a transmis Marcel Ciolacu.

Viitorul premier a vorbit și despre efectele care vor fi produse prin realizarea investiției.

„Proiectul realizat de Nuclearelectrica- alături de partenerii americani și de consorții din Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite- are o însemnătate majoră pentru țara noastră: înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multe oportunități pentru companiile românești și un plus de energie pentru creșterea economică a țării”, a mai spus Ciolacu.

România, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), este prima ţară din Europa şi a doua după Statele Unite ale Americii care face primii paşi pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGRTM cu 6 module şi o putere instalată de 462 MWe.

În prezent, RoPower şi NuScale realizează prima etapă a studiului FEED (Front-End Engineering and Design) care constă într-o serie de activităţi şi studii iniţiale de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doiceşti, estimarea calendarului şi costurilor specifice proiectului din România.

Amplasamentul de la Doiceşti a fost selectat, în conformitate cu toate standardele internaţionale şi naţionale, în mai 2022, în urma unui studiu realizat cu un grant în valoare de 2.1 milioane dolari, oferit de USTDA care a identificat potenţiale amplasamente pentru dezvoltarea unor centrale de tip SMR, a explicat compania Nuclearelectrica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.