Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Ciolacu ține aproape de BOR: S-a dus la Suceava, unde a primit distincția supremă

Marcel Ciolacu ține aproape de Biserica Ortodoxă Română, mărind ritmul întâlnirilor cu ierarhii din BOR în contextul apropierii alegerilor. Pentru că AUR a reușit să convingă mare parte dintre preoți și credincioși să o voteze la următoarele scrutinuri, Ciolacu a simțit că terenul cultelor religioase poate fi o carte câștigătoare și pentru PSD, astfel că a adoptat o strategie prin care să fie prezent tot mai mult printre ierarhi. După întâlnirea de la București cu toți șefii de cultelor oficial recunoscute în România, Ciolacu a mers și la Suceava, unde a primit distincția supremă a arhiepiscopiei locale.

Premierul a vizitat, vineri, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, aflată în curs de restaurare. Oaspetele a fost întâmpinat de o delegație formată din Părintele Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților, Episcopul Vicar Damaschin Dorneanul, Arhim. Serafim Grigoraș, starețul așezământului monahal, și membri ai Permanenței Consiliului Eparhial, scrie basilica.ro.

Li s-au alăturat Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava, și alți reprezentanți ai autorităților locale.

Din delegația premierului au făcut parte secretarii de stat Alexandru Stoica și Gheorghe Florin Cârciu, dar și senatorul Paul Stănescu.

Reprezentanții Guvernului României au vizitat ansamblul monahal și paraclisul unde sunt așezate în această perioadă moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.

Arhid. Vasile Demciuc, consilier la Sectorul Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, și Ioan Mareș, arheolog, au explicat valoarea istorică și cultural-artistică a lăcașului de cult, evidențiind particularitățile arhitecturale și picturale și prezentând descoperiri arheologice recente din pridvorul și pronaosul bisericii voievodale.

A urmat un moment de rugăciune în Paraclisul mănăstirii, la racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, în prezența Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

„Fiți bineveniți în Bucovina, acest Athos românesc, statut pe care-l dă acestei părți a țării frumusețea mănăstirilor, opt dintre ele fiind monumente cu valoare universală, incluse în patrimoniul UNESCO!” a spus Înaltpreasfințitul Părinte Calinic.

Ierarhul l-a rugat pe șeful guvernului să continue sprijinul – printre altele, pentru lucrările de consolidare a monumentelor UNESCO din eparhie și pentru realizarea infrastructurii unor noi proiecte filantropice în domeniu medical și social.

Valorificarea patrimoniului, prioritate a guvernului

Înaltpreasfinția Sa i-a oferit premierului Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție din eparhie, și o icoană a Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.

Aceeași distincție le-a fost înmânată secretarului de stat Alexandru Stoica și senatorului Paul Stănescu, iar secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu a fost distins cu Ordinul „Mușatinii”.

Marcel Ciolacu a subliniat că societatea actuală trebuie să lupte pentru păstrarea valorilor autentice, Biserica fiind cea care menține vie credința.

„Nu e pentru prima oară când o spun: Bucovina și Suceava sunt un tărâm rupt din rai, un tărâm plin de credință; și cred că un popor nu poate avea viitor fără să-și cunoască istoria. Dar cel mai important este că un popor este pierdut atunci când nu mai are credință”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat importanța cooperării dintre Stat și Biserică și a afirmat că valorificarea patrimoniului național este una dintre prioritățile guvernului.

Oaspeții au inspectat apoi lucrările exterioare și au vizitat amplasamentul Casei Sociale „Anastasie Crimca” și pe cel al caselor „Mitropolit Silvestru” și „Dositei Herescu”.

Contractul de finanțare pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a fost semnat în august 2022. Între obiectivele cuprinse în proiect fac parte Biserica „Sfântul Gheorghe”, stăreția, corpul de chilii, paraclisul, clisiarnița și zidul care delimitează incinta mănăstirii.

Biserica „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” a fost construită între anii 1514-1522 și este monument inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Trebuie precizat că Marcel Ciolacu este cel care l-a numit în funcția de șef la Culte pe Ciprian Olinici, fostul director al Trinitas TV, unul dintre consilierii patriarhali ai Patriarhului Daniel. Tot premierul le-a dat de lucru și celui care a condus destinele Cultelor, Victor Opaschi, precum și fostului director de cabinet al acestuia, Andrei Ungar, ambii fiind acum consilieri de stat, după plecarea de la Culte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.