Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Ţenter nu mai este antrenorul naţionalei de baschet masculin. FRB negociază cu antrenor străin

minge de baschet

Antrenorul Marcel Ţenter şi FR Baschet au decis de comun acord încheierea contractului la cârma naţionalei masculine. FRB negociază cu un antrenor străin, care va avea drept obiectiv clasarea pe unul din primele trei locuri în grupele preliminare ale Cupei Mondiale, meciurile debutând luna viitoare.

Marcel Ţenter a condus echipa naţională în ultimii patru ani, iar luna trecută România a participat la EuroBasket cu el pe banca tehnică. Bilanţul tricolorilor a fost de cinci înfrângeri, în grupa C, cu campioana europeană en-titre, Spania, Croaţia, Muntenegru, Cehia şi Ungaria. Ţenter a trecut prin această experienţă, fără a avea obiectiv de calificare mai departe, după aproape şase luni de la un transplant renal. El a revenit la cârma naţionalei cu trei luni mai devreme decât specifica recomandarea medicală.

”Am hotărât de comun acord cu federaţia că este mai bine aşa, nu are nicio legătură cu situaţia mea de sănătate. Am avut patru ani foarte frumoşi la echipa naţională şi am lucrat cu oameni deosebiţi atât pe teren, cât şi în staful tehnic. Sper ca România să reuşească o calificare la o competiţie majoră în următoarea perioadă. Vreau să mulţumesc familiei mele, care a fost lipită de mine tot timpul după intervenţia suferită, dar şi Institutului de Transplant Renal din Cluj, care a avut grijă ca eu să revin lângă echipă după trei luni, nu după şase luni, cum trebuia, de la transplant. În prima zi a reunirii lotului am fost acolo. Succes, România”, a declarat Marcel Ţenter, vineri seară, pentru News.ro.

La rândul său, preşedintele FR Baschet, Horia Păun, a precizat pentru News.ro: ”Marcel Ţenter a fost antrenor timp de patru ani, am avut o colaborare excelentă şi am trăit, probabil, cea mai frumoasă experienţă din baschetul românesc după 30 de ani: participarea acasă la EuroBasket. A scos maximum ce se putea. Ne-am înţeles de comun acord să încheiem colaborarea, dar sper că va rămâne alături de noi pentru proiectele viitoare. Eu şi federaţia îi mulţumim pentru implicarea de care a dat dovadă pînă la capăt şi îl aşteptăm alături de noi în continuare. Am avut Comitet Executiv la federaţie, am informat despre decizie şi că dorim un antenor străin cu care negociem. Are 57 de ani, experienţă în multe ligi europene, este european şi sper să semnăm contractul pentru a fi prezent la reunirea echipei naţionale din luna noiembrie, în vederea meciurilor din preliminariile Cupei Mondiale, la Cluj-Napoca. Obiectivul său va fi de a obţine minimum locul 3 în aceste preliminarii”.

La EuroBasket, naţionala României a încheiat grupa C pe ultimul loc, cu 5 puncte, ratând optimile de finală, cu cinci înfrângeri în faţa Spaniei, Croaţiei, Muntenegrului, Ungariei şi Cehiei. Echipa naţională a României s-a calificat la acest turneu final tocmai pentru că a fost una din cele patru gazde. Ultima participare a naţionalei la un Campionat European a fost la CE 1987 (Grecia), când a ocupat locul 12 (ultimul), iar acum a organizat o grupă pentru prima dată la masculin. La feminin, în 2015 au avut loc meciuri din două grupe în România.

Potrivit noului calendar FIBA, următoarea ediţie a Campionatului European va avea loc abia în 2021, peste doi ani fiind programat Campionatul Mondial, în preliminariile căruia va evolua şi România, în premieră. Meciurile din turul I preliminar, unde va România va juca în premieră, graţie faptului că a fost participantă la Eurobasket2017, vor începe în luna noiembrie. Programul tricolorilor este următorul: Italia – România (23 noiembrie), România – Olanda (26 noiembrie), Croaţia – România (23 februarie 2018), România – Italia (26 februarie), Olanda – România (28 iunie) şi România – Croaţia (1 iulie).

Primele trei clasate din fiecare din cele opt grupe din turul I preliminar se vor califica în turul secund. Echipele calificate din grupa D, a României, vor juca, împreună cu primele trei din grupa C în grupa J a turului II. La turneul final al Cupei Mondiale din 2019 (China), Europa va avea alocate 12 locuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.