Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mare manifestaţie în Cecenia în sprijinul minorităţii musulmane rohingya din Myanmar

myanmar

Mii de manifestanţi au protestat luni la Groznâi, în Cecenia, la chemarea liderului acestei republici din Caucazul rus, Ramzan Kadârov, împotriva violenţei vizând minoritatea musulmană rohingya din Myanmar, relatează AFP. "Opriţi baia de sânge. Cerem ca vinovaţii să fie pedepsiţi şi să fie lansată o anchetă pentru crime împotriva umanităţii", a declarat Kadârov, în faţa mulţimii adunate în centrul capitalei cecene.

Ramzan Kadârov, care conduce Cecenia cu o mână de fier, este un susţinător fidel al preşedintelui rus Vladimir Putin, dar, de asemenea, încearcă de mai mulţi ani să se impună ca o figură de referinţă în lumea musulmană, notează AFP. Aproape o mie de musulmani s-au adunat la Moscova duminică pentru a se ruga în faţa Ambasadei Myanmar, într-un miting neautorizat de autorităţi şi supravegheat atent de poliţie.

Aceste manifestaţii organizate la chemarea lui Ramzan Kadârov par a fi rezultatul unei rare divergenţe între poziţia liderului cecen şi poziţia oficială a Kremlinului. Rusia este un partener al Myanmar (fostă Birmania) şi cele două ţări au semnat un acord de cooperare militară anul trecut, care implică livrări de avioane de război şi de piese de artilerie în ţara asiatică. Duminică, Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunţat că "urmăreşte atent" evenimentele din Myanmar şi s-a declarat "îngrijorat după informaţiile despre violenţele ce au făcut victime printre civili şi forţele guvernamentale", conform Agerpres.

ONU a anunţat luni că cel puţin 87.000 de persoane, cea mai mare parte rohingya, au fugit de violenţele din Myanmar începând din 25 august pentru a se refugia în Bangladeshul vecin. În ianuarie 2015, sute de mii de persoane au manifestat la Groznâi la chemarea lui Ramzan Kadârov împotriva publicării caricaturilor cu profetul Mahomed de săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, la mai puţin de două săptămâni după atentatul contra sediului revistei la Paris.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.