Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie a exclus să îşi deschidă total frontierele pentru refugiaţii care fug de invazia rusă

www.economica.net
marea britanie

Marea Britanie a promis luni că îşi va relaxa exigenţele pentru primirea mai multor ucraineni care au familie în Regatul Unit, dar a exclus să îşi deschidă total frontierele pentru refugiaţii care fug de invazia rusă, informează AFP.

"Verificările biometrice şi de securitate sunt fundamentale (...) şi vor rămâne aşa", a explicat ministrul de Interne, Priti Patel, în Camera Comunelor.

Citește și: Boris Johnson a vorbit cu Volodimir Zelenski în timpul negocierilor ruso-ucrainene: Premierul britanic a promis noi arme Ucrainei

"Ele sunt vitale pentru a garanta securitatea britanicilor", a spus ea.

Londra şi-a atras critici pentru lipsa de generozitate în primirea de ucraineni care fug din ţara lor după invazia rusă. Dând dovadă de mai multă reţinere decât celelalte state europene, Marea Britanie a anunţat duminică, prin vocea premierului Boris Johnson, că cetăţenii ucraineni de pe teritoriul său îşi vor putea aduce rudele apropiate din Ucraina.

Ministerul de Interne a precizat luni că această "cale umanitară personalizată" ar putea permite unui număr de 100.000 de persoane "să se refugieze" în Marea Britanie.

Citește și: Marea Britanie vine cu un răspuns suplimentar de sancționare a Rusiei după agresiunea Ucrainei: 'Nu este loc pentru bani murdari'

Dacă rudele "britanicilor nu îndeplinesc criteriile obişnuite (pentru a avea o viză), dar trec de verificările de securitate, le vom oferi permisiunea de a intra în Regatul Unit", a precizat Priti Patel.

Suficient "pentru a le oferi posibilitatea britanicilor şi oricărei persoane instalate în Marea Britanie să îşi aducă membrii familiei lor ucrainene apropiate", a adăugat ea.

Criticile la adresa guvernului au fost alimentate în weekend de secretarul de stat pentru imigraţie, Kevin Foster.

El a scris într-o postare pe Twitter, pe care apoi a şters-o, că ucrainenii ar putea fi primiţi ca muncitori sezonieri, stârnind indignare.

O caricatură apărută luni în The Times o arăta pe Priti Patel, ministrul de Interne, întrebând o familie ucraineană prinsă într-o clădire în flăcări dacă este "dispusă să culeagă fructe", în schimbul unei scări de salvare, potrivit Agerpres.ro.

Criticii au evidenţiat diferenţa dintre angajamentele britanice şi cele ale Uniunii Europene, care susţine o protecţie temporară a ucrainenilor ce le va permite să stea până la trei ani în UE şi să lucreze în blocul comunitar.

Aproximativ 500.000 de persoane au părăsit Ucraina pentru a se refugia în mai multe ţări limitrofe, dintre care mai mult de jumătate în Polonia, de la declanşarea, joi, a vastei ofensive militare ruse, a declarat luni Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi.

Marea Britanie a anunţat luni noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, în special îngheţarea activelor tuturor băncilor ruseşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.