Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie avertizează cu privire la proliferarea grupărilor paramilitare în Rusia

Ria Novosti
omuletii verzi soldati rusi

Marea Britanie avertizează cu privire la proliferarea grupărilor paramilitare în Rusia

Serviciile de informații militare britanice se concentrează pe activitățile guvernatorului pro-rus al Crimeii, Serghei Aksionov.

Serviciile de informații militare britanice au emis un avertisment cu privire la proliferarea grupurilor paramilitare în Rusia, care urmează modelul Grupului Wagner în temeiul legii unei țări care interzice existența companiilor militare private. Această tendință, punctează MI6 într-un scurt comunicat, "s-a accelerat drastic de la invazia Ucrainei și este deosebit de mare în Crimeea". Ministerul britanic al Apărării se concentrează asupra peninsulei ucrainene aflată sub ocupația militară rusă, anexată de Kremlin printr-un referendum ilegal în 2014, relatează La Razon citat de Rador.

"Liderul Crimeei ocupate de ruși, Serghei Aksionov, a jucat un rol decisiv în crearea diferitelor unități locale, care pretind adesea afilierea la tradiția cazacilor", adaugă MI6. "Majoritatea a primit statut semi-oficial de unități obișnuite de rezervă ale armatei". Astfel, Aksionov, la fel ca alți lideri pro-ruși din teritoriile ucrainene ocupate, intenționează să "îşi îmbunătățească acreditările patriotice prin recrutarea de luptători".

Totuşi, Londra consideră că această operațiune specială este probabil să răspundă îngrijorărilor sale cu privire la incapacitatea armatei ruse de a apăra peninsula într-o posibilă ofensivă ucraineană.

În acest sens, serviciile de informații militare britanice susțin că "elementul principal al garnizoanei ruse, Corpul 22 de armată, este în prezent desfășurat în cea mai mare parte în afara Crimeei și a suferit pierderi grele".

Personalități precum șeful serviciilor de informații militare ale Ucrainei, Kirilo Budanov, și principalul consilier al președintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, susţin că recăpătarea controlului asupra peninsulei face parte din planurile lor. În luna august a anului trecut, Zelenski însuși declara că războiul împotriva Rusiei "a început în Crimeea și se va încheia în Crimeea". Peninsula face parte din obiectivele Kievului pentru contraofensiva așteptată, alături de regiunile Luhansk și Donețk, Zaporijjia și Herson.

Aksionov a început să planifice apărarea Crimeei după primele atacuri ale armatei ucrainene împotriva obiectivelor militare și strategice din peninsulă, precum explozia din octombrie a podului Kerci, singura infrastructură care leagă enclava de Rusia continentală. Inspirat de oligarhul Evgheni Prigojin, șeful autonumitei Republici Crimeea a adunat batalioane de voluntari din milițiile Tavrida și Livadia pentru a sprijini o armată privată.

Liderii și membrii marcanți ai acestor grupuri paramilitare sunt cazacii ruși și foști activiști anti-ucraineni care au participat deja la anexarea Crimeei în 2014.

Mulți luptă și în regiunile învecinate Herson și Zaporijjia, la cererea autorităților locale. Din acest motiv, Aksionov a mers mai departe pentru a-și crea propria companie de mercenari, Konvoi, în luna martie a anului trecut, care își îngroaşă rândurile cu foști luptători Wagner.

În luna februarie a acestui an, postul rusesc de televiziune de stat VGTRK a difuzat un reportaj despre o unitate a Konvoiului în care evidenția măsurile defensive desfășurate în peninsulă. "Nu am văzut niciodată o astfel de fortificație: un întreg bloc de apartamente în subteran. Echipa lor este nouă, sunt înarmați până în dinți", a comentat reporterul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.