Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie cedează în fața UE: La ce au renunțat britanicii

reuters
Theresa May

Uniunea Europeană (UE) a aprobat joi un nou centru de comandă militară pentru misiunile necombatante în state terţe imediat ce Marea Britanie a renunţat la opoziţia sa în acest sens. Noul centru constituie un pas înainte în eforturile Uniunii de integrare a forţelor sale armate şi a industriilor militare ale statelor membre, transmite Reuters.

La o zi după ce Comisia Europeană a propus să se vină cu o sumă anuală de 1,5 miliarde de euro în sprijinul planurilor franco-germane de întărire a cooperării în materie de apărare a Uniunii, toate cele 28 de guverne din blocul comunitar au convenit ca de la centrul de comandă din Bruxelles să fie coordonate misiunile din Somalia, Republica Centrafricană şi Mali. Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, a salutat într-un comunicat "o decizie foarte importantă pentru întărirea apărării europene", conform Agerpres.

Citește și: A folosit ȘASE surori drept SCLAVE SEXUALE: Fetele i-au fost date chiar de către PĂRINȚII lor

Marea Britanie - care rămâne membră a Uniunii Europene până în 2019 - s-a opus creării centrului de comandă de teamă ca înfiinţarea unei armate a UE să nu ducă la slăbirea suveranităţii naţionale a statelor. Totuşi, cu mai puţin de două săptămâni înainte de data la care Regatul Unit urmează să înceapă negocierile de ieşire din Uniune, Londra a acceptat crearea aşa-zisei Capabilităţi de planificare şi conducere militară, cu argumentul că această denumire nu face referire la un cartier general.

Britanicii insistau şi asupra unor formulări legale din documentul final al UE, apreciind că acestea limitează marja de manevră a centrului de comandă. Bruxellesul a respins însă ideea că ar viza, de pildă, crearea unei armate în care militarii să poarte aceleaşi uniforme, notează Reuters.

Citește și: TOPLESS Alexandra Stan și-a arătat SÂNII pe plajă / FOTO HOT

Franţa, Italia şi Germania, susţinătoare ferme ale noului centru, afirmă că acesta, care are în momentul de faţă un personal de numai 25 de oameni şi trei misiuni, ar trebui să evolueze într-un cartier general capabil să asigure o mai bună coordonare a misiunilor europene.

În total, Uniunea Europeană are în prezent 15 misiuni în străinătate, cu cartiere generale separate, şi susţine că nu încearcă să rivalizeze cu cartierul general al NATO de la Mons, Belgia.

Citește și: Ultima propunere a Facebook: Tehnologia care ne citește gândurile și le transformă în mesaje scrise .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.