Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie cere o reuniune extraordinară pe tema bugetului comunitar

davidcameron

Marea Britanie cere o reuniune extraordinară a miniştrilor europeni de finanţe pentru a aborda urgent chestiunea bugetului comunitar. Londra este nemulţumită de cererea Uniunii Europene de a plăti peste două miliarde în plus până la stârşitul acestui an.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, este hotărât să conteste această plată suplimentară, deşi ţara sa nu este singura care trebuie să contribuie cu mai mulţi bani la bugetul pe 2014 al Uniunii. Banii ar urma să fie plătiţi până la 1 decembrie şi folosiţi pentru acoperirea unor cheltuieli scadente până la sfârşitul acestui an.

Potrivit unui document apărut în presă, Uniunea Europeană a alcătuit o listă de sume pe care fiecare ţară membră va trebui să le plătească sau să li se restituie, ca urmare a recalculării mărimii economiilor lor. În fruntea listei celor care trebuie să plătească în plus, se află, într-adevăr, Marea Britanie, cu peste două miliarde de euro, o cincime din contribuţia sa anuală, urmată de Olanda, cu 642 de milioane de euro, şi Italia, cu 340 de milioane de euro. La polul opus, se află Franţa, care ar urma să primească înapoi cea mai ridicată sumă, peste un miliard de euro, urmată de Germania, cu 779 de milioane de euro, şi Danemarca, cu 321 de milioane de euro. României ar urma să i se restituie cu puţin peste 31 de milioane de euro.

"În fiecare an se fac ajustări, uneori în plus, alteori în minus, dar niciodată nu a fost cazul să plătim încă două miliarde de euro", a declarat premierul britanic, David Cameron, "este inacceptabil, nu voi plăti această sumă".

Premierul britanic, liderul Partidului Conservator, aflat la putere la Londra, se află sub presiune înaintea alegerilor parlamentare din mai anul viitor. I se cere să adopte o linie mai dură în relaţia cu Uniunea Europeană. Popularitatea tot mai mare a partidului populist antieuropean UKIP ameninţă şansele conservatorilor de a rămâne cea mai importantă formaţiune britanică. În plus, premierul britanic a promis că va organiza, până în 2017, un referendum care să decidă dacă ţara sa rămâne în blocul comunitar.

David Cameron este, însă, contrazis de la Bruxelles. Actualul preşedinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, îi transmite că solicitarea de suplimentare a contribuţiei Marii Britanii nu este deloc o surpriză. José Manuel Barroso le aminteşte că rectificarea este calculată pe baza unor mecanisme convenite în unanimitate şi a datelor transmise chiar de statele membre. Şeful executivului comunitar nu a dorit să facă nicio speculaţie legată de ce s-ar putea întâmpla dacă guvernul de la Londra nu va plăti peste cele două miliarde de euro cerute

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.