Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie a trecut pe lângă dezastrul total: Fondurile de pensii au fost salvate în ultimul moment de Banca Angliei/ Nebunia pe piața obligațiunilor

www.bursa.ro
banca angliei

Banca Angliei le-a spus parlamentarilor britanici că o serie de fonduri de pensii erau la câteva ore de un dezastru, când a intervenit pe piaţa obligaţiunilor pe termen lung, săptămâna trecută, transmite CNBC preluat de news.

Comitetul de politică financiară al băncii centrale a intervenit după o vânzare masivă de obligaţiuni guvernamentale ale Regatului Unit - cunoscute sub denumirea de ”gilts” – în urma anunţurilor de politică fiscală ale noului guvern din 23 septembrie.

Măsurile de urgenţă au inclus un program de cumpărare de obligaţiuni pe termen lung, timp de două săptămâni, şi întârzierea vânzărilor de obligaţiuni planificate de bancă ca parte a retragerii măsurilor de stimulare din perioada pandemiei de Covid.

Scăderea valorilor obligaţiunilor a provocat panică în special pentru investiţiile de 1.500 de miliarde de lire sterline (1.690 miliarde de dolari) ale fondurilor de investiţii pentru pensii din Marea Britanie.

Fondurile  au fost nevoite să-şi lichideze părţi substanţiale din poziţiile lor pe termen lung, deoarece valorile obligaţiunilor au scăzut la începutul săptămânii trecute şi ar fi putut face acest lucru într-un mod ordonat, cu condiţia ca preţurile obligaţiunilor să nu se deterioreze prea rapid.

Într-o scrisoare adresată miercuri parlamentarului Partidului Conservator Mel Stride, preşedintele Comitetului Selectat al Trezoreriei, adjunctul guvernatorului Băncii Angliei Jon Cunliffe a dezvăluit că fondurile de pensii au emis avertismente grave în seara zilei de 27 septembrie, deoarece randamentele obligaţiunilor pe termen de 30 de ani au crescut cu 0,67 de puncte procentuale faţă de poziţia lor în acea dimineaţă.

Randamentele evoluează invers preţurilor.

”Banca a fost informată de un număr de administratori de fonduri că, la randamentele predominante, mai multe fonduri ar putea coborî la valoare negativă a activului net. Ca rezultat, era probabil ca aceste fonduri să înceapă procesul de lichidare în dimineaţa următoare”, a spus Cunliffe.

”În această eventualitate, o mare cantitate de obligaţiuni, deţinute ca garanţie de către băncile care au împrumutat acestor fonduri, era probabil să fie vândute pe piaţă, conducând la o spirală potenţial de auto-întărire şi ameninţând cu perturbarea severă a pieţelor de finanţare de bază şi, în consecinţă, instabilitate financiară pe scară largă”.

Personalul Băncii Angliei a lucrat toată noaptea de marţi, 27 septembrie, pentru a veni cu o intervenţie care să evite această potenţială criză, ”în comunicare strânsă” cu Trezoreria Marii Britanii, care a convenit în dimineaţa următoare să despăgubească operaţiunea de salvare a băncii.

Randamentul obligaţiunilor pe 30 de ani a scăzut cu peste 1 punct procentual după ce banca şi-a anunţat pachetul de urgenţă miercuri, 28 septembrie, oferind pieţelor un răgaz atât de necesar.

Cunliffe a remarcat că amploarea mişcărilor randamentelor obligaţiunilor guvernamentaleîn această perioadă a fost ”fără precedent”, cu două creşteri zilnice de peste 0,35 de puncte procentuale a randamentelor obligaţiunilor pe 30 de ani.

”Măsurată pe o perioadă de patru zile, creşterea randamentelor obligaţiunilor pe 30 de ani a fost de peste două ori mai mare decât cea mai mare mişcare din 2000. A fost de trei ori mai mare decât orice altă mişcare istorică. Funcţionarea pieţei Gilt a fost puternic întinsă, în special la capătul lung al curbei”, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.