Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie îi cere Rusiei o dezescaladare a situației în relația cu Ucraina

Elizabeth Truss

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, va îndemna Rusia vineri, înaintea unei reuniuni ruso-americane, la "dezescaladare" şi "discuţii constructive" privind Ucraina, avertizând că o invazie a ţării ar duce la un "viespar îngrozitor", potrivit serviciilor sale, notează AFP preluat de agerpres.

Rusia a desfăşurat în ultimele luni zeci de mii de soldaţi la frontierele Ucrainei, stârnind temeri legate de o invazie. Dacă Moscova neagă un astfel de proiect, Kremlinul insistă asupra unor garanţii scrise pentru securitatea sa, inclusiv promisiunea că Kievul nu va adera la NATO.

"Împreună cu aliaţii noştri, vom continua să sprijinim Ucraina şi să îndemnăm Rusia la dezescaladare şi angajarea de discuţii constructive", urmează să spună Liz Truss la Sydney, în cadrul unei vizite în Australia, împreună cu colegul ei de la apărare, Ben Wallace, conform unor fragmente difuzate în avans.

"Kremlinul nu a învăţat lecţiile istoriei", adaugă ea. "O invazie va duce doar la un viespar îngrozitor şi la pierderi de vieţi omeneşti, ca în Afganistanul sovietic şi conflictul din Cecenia".

După o serie de discuţii diplomatice în Europa săptămâna trecută, Moscova şi Washingtonul urmează să încerce din nou vineri să dezamorseze ameninţarea unui nou conflict în Ucraina, în timpul unei întâlniri faţă în faţă la Geneva între şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi omologul său rus, Serghei Lavrov.

Liz Truss speră să folosească vizita în Australia pentru a consolida colaborarea militară, tehnologică şi economică dintre Londra şi Canberra, cu scopul de stabili strategia "Global Britain" după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

În domeniul apărării, cele două capitale au parafat în septembrie, împreună cu Statele Unite, un parteneriat numit AUKUS, care prevede livrarea de submarine cu propulsie nucleară Australiei.

Pe larg, Liz Truss face apel la democraţiile occidentale să colaboreze mai strâns cu Australia şi alţi aliaţi din regiunea Indo-Pacific pentru "a face faţă agresorilor globali" care au devenit "îndrăzneţi cum nu s-a mai văzut de la Războiul Rece".

"Ei caută să exporte dictatura ca serviciu în întreaga lume. Acesta este motivul pentru care regimuri precum Belarus, Coreea de Nord şi Myanmar îşi găsesc la Moscova şi Beijing cei mai apropiaţi aliaţi", potrivit şefei diplomaţiei britanice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.