Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omicron bagă Marea Britanie în sperieți: Guvernul AVERTIZEAZĂ lumea să să vaccineze, deși vaccinul nu protejează total

TRT World
Marea Britanie covid spital

Decizia Marii Britanii de a impune restricţii pentru a încetini răspândirea variantei Omicron a noului coronavirus va evita, probabil, necesitatea de a impune mai târziu măsuri mult mai dure, a declarat joi ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, transmite Reuters. Javid a subliniat că această variantă se răspândeşte mult mai rapid decât oricare alta studiată până acum şi ar putea duce la circa 1 milion de infectări în Regatul Unit până la sfârşitul lunii, dacă se menţine actuala rată de transmitere.

Guvernul a acţionat pentru ca Sistemul naţional de sănătate (NHS) să nu ajungă sub o presiune insuportabilă, a insistat el. Întrebat, pe Sky News, dacă în ianuarie ar putea fi impuse noi restricţii şi mai dure, Javid a răspuns: "Nu, sper că nu". El a menţionat că restricţiile anunţate miercuri, prezentate ca "Planul B", vor asigura timpul necesar ca oamenii să se vaccineze cu doza booster, care, potrivit lui, va creşte protecţia în faţa simptomelor severe, cu toate că Omicron poate ocoli, parţial, efectul vaccinului. Mediul de afaceri a reacţionat însă cu neîncredere la recomandarea lucrului de acasă, una dintre măsurile de miercuri, într-una din perioadele din an cele mai aglomerate în comerţ, cea a Crăciunului.

Întrebat dacă va exista susţinere suplimentară pentru firmele care ar putea pierde bani din cauza "Planului B", Javid a afirmat că va fi analizată situaţia, dar că măsurile nu ar trebui să fie prea păgubitoare.

"Măsurile pe care le-am adoptat în Planul B, deşi au un impact, sunt proiectate să aibă un impact minim", a explicat el. Totuşi, Confederaţia industriei britanice CBI, una din principalele organizaţii de afaceri din Regatul Unit, a deplâns un "regres important" în perioada sărbătorilor, iar Camerele de comerţ britanice au atenţionat că măsurile riscă să afecteze "redresarea fragilă, comenzile şi cifra de afaceri", a consemnat AFP. Restricţiile anunţate în ajun de premierul Boris Johnson cuprind munca de acasă "dacă este posibil" şi introducerea în premieră în această ţară a "permisului de COVID", constând în necesitatea prezentării unui test negativ sau a dovezii de vaccinare cu două doze pentru a merge la discoteci, cinematografe, teatre şi locuri de cult, nu însă şi în baruri şi restaurante.

Autorităţile britanice au reintrodus deja alte măsuri împotriva variantei Omicron ca restricţiile de călătorie - spre nemulţumirea afacerilor din sector - şi purtarea măştii în magazine şi transportul în comun. Ministrul Javid a mai spus joi că vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 a populaţiei generale nu este în plan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.