Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie, măsuri dure împotriva abuzurilor sexuale: filmările cu camera ascunsă sau fără acordul victimei o să fie interzise

Radu Pop
Village Blacksmith
videochat

Guvernul britanic a anunțat că pornografia neconsensuală o să fie considerată ilegală, atunci când proiectul de lege privind siguranța online va reveni în Parlament, în decembrie.

Imaginile explicite realizate fără consimțământul cuiva, prin intermediul camerelor ascunse sau al fotografiilor clandestine, vor fi incriminate, inclusiv așa-numitele imagini de tip downblousing. O lege anterioară care interzicea voyeurismul "la fustă" a lăsat o lacună care nu a reușit să abordeze imaginile care nu au fost făcute cu intenția de a fotografia organele genitale sau fesele victimei, informează The Guardian.

Cei care împărtășesc imagini sau videoclipuri explicite care au fost manipulate pentru a semăna cu o persoană fără consimțământul acesteia ar putea să fie închiși în conformitate cu modificările propuse.

Profesorul Penney Lewis de la Comisia juridică, care a recomandat recunoașterea noilor infracțiuni, a declarat: "Luarea sau partajarea de imagini intime ale unei persoane fără consimțământul acesteia poate provoca daune de durată. Ne bucurăm că guvernul va da curs recomandărilor noastre pentru a consolida legea. Un nou set de infracțiuni va cuprinde o gamă mai largă de comportamente abuzive, asigurând că mai mulți autori ai acestor acte profund dăunătoare vor fi urmăriți penal."

Secretarul pentru justiție, Dominic Raab, a declarat: "Amândoi suntem de acord cu acest lucru: Trebuie să facem mai mult pentru a proteja femeile și fetele de persoanele care fac sau manipulează fotografii intime pentru a le hărțui sau umili. Modificările noastre vor oferi poliției și procurorilor puterile de care au nevoie pentru a-i aduce pe acești lași în fața justiției și pentru a proteja femeile și fetele de astfel de abuzuri josnice."

Proiectul de lege privind siguranța online se va întoarce în parlament în decembrie, a confirmat liderul Camerei Comunelor, Penny Mordaunt.

Viitorul proiectului de lege a fost pus sub semnul întrebării de când demisia lui Boris Johnson a forțat retragerea acestuia din documentele de lucru în vară. Acum, cu al patrulea prim-ministru și al șaptelea ministru al culturii de când a fost propus pentru prima dată în cartea albă privind daunele online, proiectul de lege va fi probabil adoptat în acest parlament.

La fel ca Liz Truss înaintea sa, Rishi Sunak a fost puțin entuziast în susținerea proiectului de lege, susținând public obiectivele generale ale legislației, dar exprimându-și îndoiala cu privire la anumite elemente specifice ale legii propuse, considerate de unii membri ai Partidului Conservator ca legiferând pentru "sentimente rănite", cum ar fi clauzele care obligă la luarea de măsuri în cazul conținutului etichetat ca fiind "legal, dar dăunător".

Guvernul nu a confirmat încă ce modificări vor fi aduse proiectului de lege. Damian Collins, unul dintre principalii susținători ai proiectului de lege în forma sa actuală, a demisionat din funcția de ministru pentru tehnologie și economie digitală în octombrie, fiind înlocuit de Paul Scully.

Grupurile pentru siguranța copiilor au salutat revenirea sa. Susie Hargreaves, director executiv al Internet Watch Foundation, care coordonează acțiunile împotriva imaginilor de abuz asupra copiilor pe internet, a calificat revenirea proiectului de lege drept o "ușurare". Ea a declarat: "Am văzut că amenințările cu care se confruntă oamenii, în special copiii, în mediul online nu dispar și știm că vor fi necesare acțiuni ferme și fără echivoc pentru ca Regatul Unit să își îndeplinească obiectivul de a fi cel mai sigur loc din lume pentru a fi online. Acum, trebuie să vedem că legiuitorii se unesc cu un scop comun. Poliția, organizațiile caritabile și marile întreprinderi din domeniul tehnologiei depun cu toții o muncă fenomenală, iar o direcție clară din partea guvernului va fi un impuls binevenit."

Purtătoarea de cuvânt Hannah Rüschen, ofițer principal pentru politica de siguranță online a copiilor, a adăugat: "Este esențial ca orice modificare a legislației să nu lase firmele de tehnologie să scape de răspundere și să nu submineze promisiunile guvernului de a consolida protecția copiilor."

Însă alte grupuri au cerut ca proiectul de lege să fie eliminat. Open Rights Group spune că nu este adecvată scopului și că amenință libertatea de exprimare a cetățenilor britanici. Jim Killock, directorul executiv, a declarat că "amenință 40 de milioane de utilizatori ai WhatsApp și ai altor mesageri cu supravegherea constantă a mesajelor lor private.

"Va crea o cultură a cenzurii zilnice care va elimina în mod disproporționat conținutul din comunitățile vulnerabile, dezavantajate și minoritare, în timp ce pretinde că le protejează. Este nevoie de o regândire completă."

Vestea reintroducerii proiectului de lege a apărut în ziua în care 70 de organizații și experți au semnat o scrisoare deschisă adresată lui Sunak, exprimându-și îngrijorarea că proiectul de lege ar putea deveni un atac la adresa criptării. "Criptarea este esențială pentru a asigura protecția online a utilizatorilor de internet, pentru a construi securitatea economică prin intermediul unei economii britanice pro-business care să poată face față crizei costului vieții și pentru a asigura securitatea națională", se arată în scrisoare, care solicită ca clauzele care ar putea submina tehnologia să fie eliminate din proiectul de lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.