Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie, neputincioasă în fața prăbușirii economiei sale. Cea mai mare scădere a nivelului de trai înregistrată vreodată

fibre2fashion.com
economie marea britanie

În această iarnă se înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri de greve din istoria recentă, deoarece milioane de lucrători din sectorul public și privat cer creșteri salariale mai mari pentru a se alinia la costul ridicat al vieții, anunță BBC. Potrivit previziunilor Financial Times, până la sfârșitul lunii decembrie, foarte multe zile lucrătoare vor fi pierdute din cauza grevelor. Următoarele trei săptămâni până la Anul Nou seamănă cu un calendar de advent al întreruperilor, deoarece asistentele medicale, lucrătorii din transporturi, poștașii, manipulatorii de bagaje și alții au programat greve.

Întreruperile perturbă viața de zi cu zi a oamenilor, dar afectează și companiile care se bazează pe navetiști pentru cea mai mare parte a vânzărilor lor. Șeful lanțului de pub-uri Fuller's a declarat recent pentru BBC că grevele feroviare ar putea afecta comerțul în perioada "vitală" a Crăciunului, iar clienții ar putea anula petrecerile și personalul ar putea pierde bacșișurile.

Cursa de coliziune dintre lucrători și angajatori nu este greu de înțeles. Ratele de creștere a salariilor, atât în sectorul public, cât și în cel privat, au fost depășite de creșterea costului vieții, ceea ce înseamnă că majoritatea lucrătorilor devin mai săraci pe zi ce trece.

Costul vieții crește în prezent în cel mai rapid ritm din ultimii aproape 40 de ani, în mare parte din cauza războiului din Ucraina și a consecințelor pandemiei. Prețurile la energie și alimente au crescut vertiginos, ceea ce face ca mulți oameni să se lupte pentru a-și plăti facturile.

De fapt, în acest an s-a înregistrat cea mai mare scădere a nivelului de trai înregistrată vreodată. Lucrătorii din sectorul public au fost cei mai afectați, cu o creștere medie anuală a salariului de bază de 2,2%, care se află la mare distanță de inflație, rata de creștere a prețurilor, de 11,1%. Cei cu venituri mici au resimțit cel mai mult impactul, deoarece cheltuiesc o mai mare parte din salariul net pentru încălzire și alimente, care au înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri.

Lucrătorii din sectorul public au tendința de a beneficia de o mai mare siguranță a locului de muncă și de pensii mai generoase, dar acest lucru poate fi un mic confort atunci când plătesc facturile aici și acum. Angajatorii din sectorul privat au fost, de asemenea, presați, deoarece aceeași inflație galopantă care le crește costurile a golit buzunarele clienților lor, lăsând un spațiu redus pentru a-și permite creșteri salariale ale personalului.

ManpowerGroup, unul dintre cei mai mari agenți de recrutare din Marea Britanie, a declarat că diferența dintre salarii și prețuri "pune din ce în ce mai multă presiune asupra gospodăriilor".

Atunci când angajatorul este guvernul, iar personalul lucrează în cadrul unor servicii publice critice - cum este cazul asistenților medicali și al lucrătorilor de la ambulanță - miza socială și politică este mare. Guvernul are două argumente pentru a explica de ce nu poate acorda creșteri salariale care să corespundă inflației.

Primul este că ar fi inaccesibil. Datoria guvernamentală ca procent din venitul național, de 97,5%, este deja aproape de cel mai ridicat nivel din anii 1960 și se așteaptă să crească în următorii doi ani, deoarece se așteaptă ca guvernul să cheltuiască mai mult decât primește din impozite în viitorul apropiat.

Ministrul Sănătății, Steve Barclay, a declarat în această săptămână că costul oferirii unei creșteri salariale corespunzătoare inflației pentru toți lucrătorii din sectorul public ar fi de 28 de miliarde de lire sterline - aproximativ jumătate din întregul buget al apărării. Cu toate acestea, analiza IFS sugerează că cifra ar fi mai apropiată de 18 miliarde de lire sterline.

Cu toate că este vorba de o sumă semnificativă, guvernul se așteaptă să recupereze aproximativ 30% din această sumă prin creșterea impozitelor și a contribuțiilor la asigurările naționale din aceste salarii mai mari.

Acest lucru ar duce la o creștere a împrumuturilor guvernamentale, dar Marea Britanie are una dintre cele mai mici datorii din grupul G7 al economiilor globale de top, pe baza datelor Fondului Monetar Internațional, astfel încât se poate spune că are spațiu pentru a suporta ceva mai multe cheltuieli.

Cel de-al doilea argument al guvernului este acela că punerea mai multor bani în buzunarele oamenilor ar putea menține inflația la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp. Acest lucru ar face ca toată lumea să se simtă mai rău în timp și ar crește presiunea asupra Băncii Angliei pentru a-și folosi puterile de a atenua creșterea prețurilor prin creșterea ratelor dobânzii, ceea ce afectează costurile de împrumut pentru consumatori, proprietari de locuințe și întreprinderi.

Toate aceste numeroase dispute sunt diferite și, în afară de a oferi tuturor o creștere salarială care să se potrivească cu inflația (și care ar putea provoca inflația), nu există o soluție simplă. Frustrarea unui lucrător din cauza scăderii nivelului de trai este frustrarea altei persoane din cauza perturbărilor care se pare că vor domina titlurile ziarelor de Crăciun.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.