Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie nu cedează: Julian Assange nu poate să scape

Global Look Press
Julian Assange

Justiţia britanică a decis marţi că mandatul de arestare vizându-l pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat de aproape şase ani în ambasada Ecuadorului la Londra, este în continuare valid, informează AFP şi dpa.

'Nu sunt convinsă că acest mandat trebuie să fie ridicat', a declarat judecătoarea tribunalului din Westminster, Emma Arbuthnot, scrie agerpres.ro.

Citește și: RUŞINOS! Unde a dus revoluţia fiscală: Oamenii trebuie să vină cu bani de-acasă

În decizia sa, judecătoarea a precizat că va examina dacă menţinerea acestui mandat de arestare este în interesul public, o problemă ridicată de avocaţii lui Assange.

Aceştia au susţinut că mandatul 'şi-a pierdut obiectivul şi funcţia' după ce acuzaţiile de viol aduse australianului de 46 de ani au fost clasate în mai 2017 de justiţia suedeză, care îl dăduse în urmărire pe Assange.

Citește și: Haos în primăriile din România în urma noilor măsuri fiscale: Ce sumă uriașă a pierdut Primăria Capitalei

Apărarea a invocat de asemenea problemele de sănătate ale lui Julian Assange, care ar suferi de probleme dentare, la umăr şi de depresie, fără a avea acces la îngrijiri medicale.

Decizia tribunalului londonez înseamnă că Assange este în continuare în pericol de a fi arestat de poliţia britanică dacă părăseşte sediul ambasadei ecuadoriene, unde s-a refugiat din 2012.

Citește și: Legea a fost adoptată! Ce trebuie să știe toți șoferii

În speranţa de a găsi o soluţie la această problemă judiciaro-diplomatică, autorităţile de la Quito i-au acordat lui Assange în decembrie cetăţenia ecuadoriană, solicitând ulterior Londrei să-i recunoască acestuia un statut diplomatic, refuzat însă. Statutul diplomatic i-ar fi permis lui Assange să părăsească sediul ambasadei fără a fi arestat de poliţia britanică.

Assange se teme că, dacă părăseşte clădirea ambasadei, va fi arestat şi extrădat în SUA pentru publicarea pe site-ul WikiLeaks a unor documente militare şi diplomatice confidenţiale, în 2010.

Citește și: I-a aplicat încă o lovitură: Ce fost fotbalist l-a învins din nou pe Becali și câți bani trebuie să primească de la patronul FCSB

Poliţia britanică a avertizat că îl va aresta pe Assange pentru că, atunci când s-a refugiat în 2012, acesta a încălcat condiţiile eliberării pe cauţiune în Marea Britanie, infracţiune pedepsită cu un an de închisoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.