stiripesurse.ro

 
DESCARCA APLICATIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
FII LA CURENT CU STIRILE DIN CATEGORIA TA PREFERATA: URMARESTE-NE

Marea Britanie nu scapă uşor: 'Cadoul' de plecare pregătit de UE

twitter.com
brexit

UE doreşte ca suma pe care Marea Britanie trebuie să o plătească pentru retragere să fie definită "în euro", la adăpost de fluctuaţiile lirei sterline, potrivit unui document al Comisiei Europene consultat joi de AFP, informează Agerpres.


"O retragere ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană necesită stabilirea obligaţiilor financiare de respectat înainte de retragere", menţionează documentul Comisiei, care va coordona negocierea Brexitului cu Regatul Unit în numele celorlalte 27 de state membre.

Vezi şi: Grindeanu și-a certat miniștrii în ședința de Guvern: Reproșuri dure pe un subiect fierbinte/ VIDEO

Vezi şi: Un tânăr de 27 de ani, numit director al Companiei Naționale Aeroporturi București (surse)

"Aceste obligaţii vor trebui definite în euro", iar plăţile vor putea fi eşalonate de-a lungul mai multor ani, potrivit textului publicat joi de site-ul de informaţii Politico.eu. 

Liderii Celor 27 urmează să adopte la 29 aprilie, în cursul unui summit la Bruxelles, "orientările" pentru negocierile cu Londra. Ulterior, statele membre vor trebui să adopte la 22 mai "directive" mai detaliate pentru aceste tratative ce vor fi deschise cu adevărat după alegerile parlamentare anticipate organizate la 8 iunie în Marea Britanie. 

În documentul respectiv, supus atenţiei Celor 27 pentru a pregăti aceste "directive", Comisia detaliază în special chestiunea facturii pe care Londra va trebui să o plătească părăsind UE, care promite să fie unul dintre cele mai spinoase subiecte ale negocierilor pentru acordul de retragere.

Vezi şi: Dragnea, poveşti pescăreşti din concediu: Nici pe Discovery nu am văzut aşa ceva

Nicio cifră oficială nu a fost publicată, însă potrivit unui responsabil european cu rang înalt, Comisia a evaluat-o între 55 şi 60 de miliarde de euro. 

Factura include contribuţiile deja promise pentru bugetul UE, dar şi pentru "toate instituţiile şi entităţile stabilite prin tratate, ca Banca Centrală Europeană şi Banca Europeană de Investiţii, precum şi participarea Marii Britanii la fondurile (...) specifice", ca Fondul European de Dezvoltare şi Fondul pentru refugiaţii din Turcia, potrivit textului Comisiei. 

"Marea Britanie va trebui să îşi asume achitarea costurilor (...) pentru mutarea agenţiilor sau altor entităţi ale Uniunii", ca Agenţia Europeană a Medicamentului sau Autoritatea Bancară Europeană, ambele cu sediul la Londra, subliniază aceasta. 

Documentul aminteşte că "prima prioritate" a UE este să obţină "garanţii pentru drepturile cetăţenilor", europeni stabiliţi în Regatul Unit, dar şi britanici locuind în Uniune. 

El insistă, de asemenea, asupra faptului că, după ieşirea Marii Britanii din UE, Curtea de justiţie a Uniunii Europene (CJUE) "trebuie să rămână competentă" pentru afaceri iniţiate sau diferende apărute înainte de data retragerii. 

Totodată, doreşte înfiinţarea unei "structuri instituţionale pentru a garanta aplicarea efectivă a angajamentelor" Marii Britanii şi ale Celor 27 în cadrul acordului de retragere care să fie autorizată să ia "măsuri pentru a gestiona situaţiile neprevăzute".


CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.ROFii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.