Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie promite că nu se vor repeta nedreptăţile de după tragedia de la Hillsborough

greatbritishmag.co.uk
marea britanie steag

Guvernul britanic a promis că nu se vor repeta nedreptăţile suferite de familiile celor 97 de victime ale tragediei de la Hillsborough din 1989, dar a respins apelurile pentru o nouă lege în urma nereuşitelor care au urmat celui mai mare dezastru de pe un stadion din ţară, relatează Reuters.

Fani ai echipei Liverpool, mulţi dintre ei tineri, au murit într-o incintă îngrădită şi supraaglomerată de la stadionul Hillsborough din Sheffield, în nordul Angliei, la o semifinală a Cupei Angliei împotriva echipei Nottingham Forest, într-o după-amiază de primăvară.

Timp de ani de zile, familiile celor care au fost ucişi au militat pentru dreptate, refuzând să accepte că decesele au fost accidentale, după ce poliţia a pus iniţial tragedia pe seama suporterilor înşişi, potrivit news.ro.

Fostul prim-ministru David Cameron a prezentat scuze în 2012, iar o anchetă din 2016 a concluzionat că fanii au murit în mod ilegal şi că poliţia a fost vinovată, a spus minciuni şi a pus în scenă o muşamalizare de "proporţii industriale" pentru a-şi ascunde greşelile.

În anul următor, un raport comandat de guvern şi întocmit de James Jones, fostul episcop de Liverpool, a solicitat crearea unei carte pentru familiile îndoliate, pentru a evita ca persoanele afectate de un dezastru public major să fie nevoite să treacă prin aceleaşi experienţe.

 

Miercuri, guvernul a publicat în sfârşit răspunsul său la această analiză, declarându-se "profund dezolat" pentru întârziere. Acesta a declarat că a semnat acum "Carta Hillsborough", dar nu s-a angajat să adopte o nouă legislaţie care să impună autorităţilor publice obligaţia legală de a spune adevărul.

"Familiile celor de la Hillsborough au suferit multiple nedreptăţi, pierderea a 97 de vieţi omeneşti, blamarea fanilor şi impardonabila apărare instituţională din partea organismelor publice", a declarat premierul Rishi Sunak în parlament. "Îmi pare profund rău pentru ceea ce au trăit". "Şi vreau să repet aceste scuze astăzi şi să le mulţumesc familiilor de la Hillsborough pentru tenacitatea, răbdarea şi curajul lor".

Noua cartă va asigura un sprijin mai bun pentru familiile îndoliate în caz de dezastre. Prin aceasta, guvernul a declarat că, de asemenea, "îşi reafirmă angajamentul faţă de o cultură a onestităţii şi transparenţei în serviciul public" şi a precizat că o obligaţie de sinceritate pentru poliţie va fi impusă prin lege.

Însă cei care militează pentru o "lege Hillsborough" au declarat că măsurile au rămas "departe" de cerinţele lor şi că nu au fost susţinute de familii.

"Aşteptarea a şase ani pentru ca un guvern să răspundă la un raport despre un dezastru care a avut loc acum 34 de ani spune multe", a declarat Elkan Abrahamson, director al Hillsborough Law Now. "Acesta prevede doar un cod de conduită fără sens pentru poliţie, care nu adaugă nimic la ceea ce există deja".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.