Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie pune biciul pe giganții din social media: riscă amenzi de miliarde de dolari dacă încalcă un regulament simplu (propunere de lege)

Pinterest
social media WhatUp Telegram Signal

Companiile de socializare din Marea Britanie vor fi obligate să interzică accesul copiilor minori sau să plătească amenzi de mai multe milioane de lire sterline, în conformitate cu o nouă lege menită să îi protejeze pe aceștia de prejudicii online, informează The Telegraph.

Guvernul britanic vrea să oblige prin lege companiile să publice modul în care aplică limitele de vârstă, astfel încât părinții, precum și organismul de supraveghere Ofcom, să le poată testa credibilitatea. Firmele care nu își respectă propriile condiții, inclusiv în ceea ce privește limitele de vârstă, vor fi sancționate cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală. Pentru Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, această sumă ar putea ajunge până la 12 miliarde de dolari.

Măsura vine în urma unei campanii de patru ani a publicației The Telegraph pentru noi legi privind „obligația de a avea grijă" pentru a proteja mai bine copiii de prejudicii online.

Noul proiect de lege abordează, de asemenea, preocupările legate de libertatea de exprimare, renunțând la planurile de restricționare a conținutului descris ca fiind "legal, dar dăunător". În schimb, se cere companiilor de social media să ofere utilizatorilor adulți un control mai mare asupra materialelor pe care le văd online.

Într-un articol în exclusivitate pentru The Telegraph, Michelle Donelan, secretarul pentru cultură, afirmă că proiectul de lege revizuit va consolida verificarea vârstei pentru a pune capăt "absurdității" firmelor de tehnologie care susțin că nu permit accesul copiilor minori pe platformele lor de socializare, când orice părinte ar putea spune că da.

Cercetările Ofcom sugerează că o treime dintre copiii cu vârste cuprinse între cinci și șapte ani și 60% dintre cei cu vârste cuprinse între opt și 11 ani au propriul lor profil de socializare. Acest lucru sugerează că până la 1,8 milioane de copii sub 13 ani din Marea Britanie au un cont de social media.

În articolul său, Donelan scrie că o protecție mai puternică a copiilor a fost o "linie roșie" pentru ea atunci când a preluat conducerea proiectului de lege, pentru a se asigura că firmele de tehnologie îi protejează pe copii de conținutul dăunător - inclusiv abuzul sexual și hărțuirea cibernetică.

Conform proiectului de lege revizuit, în cazul în care firmele de social media specifică o vârstă minimă pentru utilizatori, acestea vor trebui acum să stabilească și să explice în mod clar în termenii serviciului lor măsurile pe care le folosesc pentru a aplica acest lucru. Acestea ar putea include utilizarea unei tehnologii de verificare a vârstei, care impune utilizatorilor să furnizeze identități oficiale autentificate de o terță parte pentru a menține securitatea și confidențialitatea.

De asemenea, firmele de tehnologie vor trebui să publice evaluări ale riscurilor pe care le prezintă site-urile lor pentru copii. Această măsură vine în urma unor scurgeri de informații din cercetările interne ale Facebook, care au arătat că gigantul tehnologic știa despre riscurile toxice ale Instagram pentru sănătatea mintală a adolescentelor, precum și despre prevalența cartelurilor de droguri și a traficanților în aplicația sa.

Donelan scrie că astfel de schimbări vor consolida intenția inițială a proiectului de lege de a proteja tineri precum Molly Russell, în vârstă de 14 ani, care s-a sinucis după ce a fost bombardată cu conținut de automutilare pe Instagram și Pinterest.

Proiectul de lege revizuit urmează să se întoarcă în Camera Comunelor pe 5 decembrie. Oficialii încearcă să ofere un "triplu scut" de protecție pentru utilizatori, transmit aceștia.

  1. Primul nivel va însemna că firmele de tehnologie vor trebui să prevină și să elimine conținutul ilegal, cum ar fi frauda, asistența la sinucidere, amenințările cu moartea, hărțuirea și urmărirea, vânzarea de arme ilegale și pornografia din răzbunare.  După cum s-a dezvăluit la sfârșitul săptămânii, încurajarea autoagresiunii online va deveni o nouă infracțiune penală.
  2. Termenii și condițiile de serviciu ale firmelor - multe dintre acestea interzicând deja abuzurile și rasismul - vor trebui să fie aplicate, iar Ofcom va fi împuternicit să amendeze platformele de socializare în cazul în care acestea nu fac acest lucru.
  3. Cel de-al treilea nivel va însemna că firmele de tehnologie vor trebui să le ofere utilizatorilor lor adulți instrumente de filtrare a conținutului "legal, dar dăunător" pe care aceștia nu doresc să îl vadă, cum ar fi glorificarea tulburărilor alimentare, rasismul, antisemitismul sau misoginismul. Acest lucru ar putea fi realizat prin moderare, blocarea conținutului sau ecrane de avertizare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.