Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie se pregătește pentru alerta maximă în fața unui atac terorist potențial

crestadvisory.com
politie anglia

Şefii serviciilor de informaţii britanice iau în considerare posibilitatea de a pune Marea Britanie în stare de alertă maximă în cazul unui atac terorist, în contextul în care tensiunile cresc în întreaga lume după izbucnirea războiului dintre Hamas şi Israel, scrie Politico.

Potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, oficialii analizează dacă să ridice nivelul de alertă teroristă al guvernului la "critic", starea maximă de vigilenţă.

Nivelul actual este stabilit la "substanţial", ceea ce înseamnă că un atac este "probabil", conform definiţiilor guvernului. Ridicarea acestuia cu două niveluri la "critic" ar însemna că serviciile de informaţii şi de securitate consideră că un atac este "foarte probabil în viitorul apropiat".

Nu a fost luată nicio decizie finală, potrivit acestor persoane, care au discutat chestiuni sensibile de securitate sub rezerva anonimatului. De asemenea, nivelul ar putea rămâne acelaşi sau ar putea fi ridicat cu o treaptă la "sever".

Oficialii de securitate din Occident au evaluat ameninţarea violenţei inspirată de atacurile Hamas din 7 octombrie în Israel, precum şi de represaliile israeliene din Gaza. În Europa au avut loc deja două atacuri mortale în ultimele zile.

Franţa şi-a ridicat nivelul de securitate după ce, săptămâna trecută, un atacator a înjunghiat mortal un profesor şi a rănit grav alte două persoane. La începutul acestei săptămâni, doi cetăţeni suedezi au fost ucişi la Bruxelles într-un atac terorist; suspectul a fost ulterior împuşcat mortal de poliţie.

Sistemul naţional de nivel de ameninţare din Regatul Unit este conceput pentru a oferi o indicaţie generală a probabilităţii unui atac terorist şi este stabilit de Centrul comun de analiză a terorismului al guvernului şi de serviciul de securitate MI5.

Nivelul de ameninţare al ţării a fost evaluat ultima dată ca fiind "critic" în septembrie 2017, în urma unui atentat cu bombă în metroul londonez. Din 2019, acesta a fost la "substanţial".

Atunci când decid dacă să ridice nivelul de ameninţare, oficialii au uneori informaţii specifice despre potenţiale atacuri, dar iau în considerare şi o serie de informaţii. De asemenea, ei analizează ţintele probabile, amploarea oricărui complot potenţial şi dacă un atac pare iminent.

Vorbind în această săptămână înaintea unui summit al şefilor serviciilor de informaţii din California, şeful MI5, Ken McCallum, a declarat că "există în mod clar posibilitatea ca evenimentele profunde din Orientul Mijlociu să genereze un volum mai mare de ameninţare din partea Regatului Unit şi/sau să schimbe forma acesteia în ceea ce priveşte ceea ce este vizat".

Un nivel mai ridicat al ameninţării teroriste ar determina o intensificare a activităţilor de securitate, cum ar fi percheziţii şi verificări mai meticuloase ale bagajelor în aeroporturi. Publicul ar fi rugat să rămână vigilent şi să raporteze activităţile suspecte, dar nu ar trebui să ia alte măsuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.