Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie controversată: Marea Britanie evacueză câini şi pisici din Afganistan, în timp ce mii de oameni riscă să fie executați de talibani

Alex Tiffin
kabul copii

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunţat miercuri că va autoriza evacuarea aeriană din Kabul a câinilor şi pisicilor dintr-un adăpost înfiinţat de un fost soldat din marină, care a închiriat un avion pentru a-şi evacua personalul afgan şi animalele, informează AFP. Afirmația vine în condițiile în care mii de oameni, foști colaboratori și angajați afgani ai țărilor occidentale, sunt captivi în țara ocupată de talibani și mai au timp doar până pe 31 august să fie evacuați, după care talibanii îi vor vâna și riscă să fie condamnați la moarte prin executare. De asemenea, evacuarea câinilor și pisicilor vine în contextul în care oamenii se agață de avioane ca să scape din Kabul, iar părinții își dau bebelușii militarilor, peste gardurile cu sârmă ghimpată, pentru a-i salva.

În timp ce mii de afgani încearcă cu disperare să fugă din ţară după venirea la putere a talibanilor, subiectul evacuării animalelor s-a aflat în centrul unei dezbateri în ultimele zile în Regatul Unit.

''Dacă aduce animalele, o să găsim un interval de aterizare pentru avionul lui'', a scris pe Twitter Wallace, referindu-se la Paul Farthing, un fost soldat care a deschis un adăpost pentru animale la Kabul şi care doreşte să evacueze circa 140 de câini şi 60 de pisici, precum şi apropiaţi de-ai săi şi angajaţi afgani.

Cu o zi înainte, ministrul afirmase că nu va ''acorda prioritate animalelor în faţa bărbaţilor, femeilor şi copiilor care bat disperaţi la porţi''.

Ministrul ''trebuie să-şi dea demisia'', s-a indignat un activist pentru drepturile animalelor, Dominic Dyer.

Miercuri, Dyer a apreciat pe Twitter poziţia mai relaxată a ministrului, afirmând că se datora intervenţiei premierului Boris Johnson.

Guvernul britanic a acordat vize tuturor persoanelor care lucrează pentru asociaţia Nowzad, precum şi pentru familiile acestora, în total 68 de persoane, a anunţat luni pe Twitter Paul Farthing.

Mii de afgani, unii dintre aceştia însoţiţi de întreaga familie, se îmbulzesc de mai multe zile pe aeroportul din Kabul, al cărui perimetru este securizat de peste 6.000 de soldaţi americani, în speranţa de a prinde un loc într-unul dintre zborurile organizate de aliaţii occidentali.

Washingtonul a contribuit deja la evacuarea a 70.700 de persoane, dintre care 4.000 de americani, după crearea podului aerian pe 14 august, cu o zi înainte ca talibanii să preia controlul asupra capitalei afgane.

Regatul Unit a evacuat peste 10.200 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.