Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie şi Iranul îşi redeschid duminică simultan ambasadele

iran

Marea Britanie și Iranul își redeschid simultan ambasadele duminică în timpul unei vizite la Teheran a ministrului de externe britanic Philip Hammond, confirmând astfel normalizarea treptată a relațiilor dintre cele două țări, relatează AFP.

Philip Hammond "se va afla la Teheran pe 23 și 24 august (duminică și luni) pentru a redeschide ambasada britanică", după patru ani de la închiderea sa, a anunțat Foreign Office într-un comunicat.

Această vizită este prima efectuată de un șef al diplomației britanice în Iran din 2003. Ea are loc după o serie de alte vizite ale unor miniștri europeni la Teheran după semnarea la 14 iulie a unui acord istoric privind dosarul nuclear iranian.

Redeschiderea ambasadei de la Teheran "va fi marcată de o ceremonie la care vor participa ministrul de externe Philip Hammond, noul însărcinat cu afaceri britanic Ajay Sharma și reprezentanți ai Ministerului de Externe iranian", a precizat Ministerul de Externe britanic.

Ambasada Iranului la Londra "va fi redeschisă de asemenea pe 23 august", se menționează în comunicat.

Ambasada Marii Britanii la Teheran a fost închisă în noiembrie 2011 după ce zeci de manifestanți islamiști au pătruns în incinta reprezentanței diplomatice, au spart geamuri cu pietre, au incendiat o mașină și au ars drapelul britanic în semn de protest față de sancțiunile decise de Londra împotriva Iranului din cauza programului său nuclear controversat. În același timp a fost închisă și ambasada Iranului din capitala britanică.

"Redeschiderea ambasadelor noastre reprezintă o etapă cheie în îmbunătățirea relațiilor noastre bilaterale", a declarat Philip Hammond într-un comunicat.

"În primul rând dorim să ne asiguram că acordul nuclear este un succes, în special prin încurajarea comerțului și a investițiilor odată ce sancțiunile (împotriva Iranului) vor fi ridicate", a mai spus el.

"Marea Britanie și Iranul trebuie să fie de asemenea gata să discute despre provocările cu care ne confruntam — terorismul, stabilitatea regională, extinderea (organizației) Statul Islamic în Siria și Irak, lupta împotriva traficului de droguri și imigrația", a mai spus șeful diplomației britanice, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.