Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie susţine proiectul de înfiinţare a unui cartier general militar al UE

marea britanie

Ministerul Apărării britanic a anunţat miercuri că susţine proiectul privind înfiinţarea unui cartier general militar al UE, menţinându-şi însă opoziţia faţă de o astfel de denumire, ceea ce a blocat până acum concretizarea acestui proiect, relatează AFP. 'Susţinem crearea MPCC', Capacitatea militară de planificare şi conduită, cunoscută mai frecvent drept cartierul general militar european, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării. 'Suntem încrezători ca acesta va fi finalizat mâine', joi, în cursul unei reuniuni a miniştrilor apărării la Bruxelles, a spus el.

El a avertizat însă că MPCC 'nu este un cartier general, deoarece nu are decât 20 de persoane', menţinând disputa semantică care i-a determinat pe britanici să se opună iniţial proiectului. Acest centru de comandament este un proiect PHARE pentru dezvoltarea unei Europe a apărării. Reunite la Bruxelles în martie, cele 27 de ţări europene (în afară de Regatul Unit) au convenit să aprobe instrumentul juridic care creează cartierul general militar, dar Londra s-a opus acestui demers, conform Agerpres.

Termenul de 'cartier general operaţional' a provocat opoziţia britanicilor pentru care NATO, în cadrul căreia SUA au un rol primordial, trebui să rămână unica instanţă de apărare comună. 'Nu dorim să împiedicăm' proiecte ale UE, 'ci doar să lucrăm la limbaj pentru a ne asigura că totul este în regulă', a declarat şeful diplomaţiei britanice Boris Johnson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.