Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea pace de la Minsk nu funcționează

negocieri minsk

Poziţiile armatei ucrainene au fost de 60 de ori ţinta armelor rebelilor proruşi după intrarea în vigoare a armistiţiului în estul Ucrainei, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al forţelor de la Kiev, relatează AFP.

'Grupuri armate au luat drept ţintă trupele noastre de 60 de ori cu toate tipurile de arme, inclusiv cu (lansatoare de rachete multiple) Grad', a declarat Anatoli Stelmah, care a precizat că oraşul strategic Delbaţevo este 'cel mai fierbinte' loc de la intrarea în vigoarea a armistiţiului, la miezul nopţii.

El a adăugat că luptătorii separatişti au încercat în trei rânduri să ocupe satul Ciornukin, situat la cinci kilometri est de Debalţevo, însă au fost respinse de fiecare dată. 'Soldaţii ucraineni nu îşi folosesc artileria şi se mulţumesc doar la a răspunde atacurilor inamicului', a completat Anatoli Stelmah. 

În pofida acestor atacuri, liderii separatişti şi autorităţile ucrainene susţin că armistiţiul este în general respectat în estul Ucrainei, nicio victimă în rândul civililor sau al combatanţilor nefiind înregistrată după moartea în bombardamente a doi civili în regiunea Lugansk, imediat după intrarea în vigoarea a acordului de pace la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Franţa şi Germania au transmis la rândul duminică faptul că armistiţiul în estul Ucrainei este în general respectat, în pofida unor incidente locale, care, în opinia celor două puteri, trebuie rezolvate cât mai repede.

Preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au vorbit cu preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Petro Peroşenko despre acordul stabilit la Minsk la 12 februarie şi au convenit să treacă la următorii paşi prevăzuţi de înţelegere, se arată într-un comunicat transmis duminică de preşedinţia franceză şi citat de Reuters.

Pe de altă parte, şeful misiunii OSCE a precizat că rebelii din estul Ucrainei au refuzat să le permită observatorilor organizaţiei să ajungă în oraşul încercuit Debalţevo. Rebelii au transmis de altfel că armistiţiul nu se aplică şi în acest oraş, locul celor mai sângeroase lupte în ultimele săptămâni.

Sursa: Agerpress

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.