Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea relaxare fiscală, 'mânărită' de Guvern

enational.ro
dosar formular

National:

Iata ca, din pacate atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru contribuabilul de rand, incep sa se dezumfle una cate una „gogosile” promise in campania electorala privind trecerea la „marea relaxare fiscala”. Cu toate ca, la inceputul actualei guvernari, membrii Cabinetului Grindeanu pareau sa se tina de cuvant. Asa ca, pentru a da doar doua exemple concrete, ANAF-ul a renuntat la pagubosul formular 088 care bagase „socul si groaza” in sute de mii de patroni, in timp ce romanii nu au mai fost nevoiti sa plateasca taxa pentru masinile achizitionate la mana a doua.
Insa daca aceste masuri de simplificare a procesului fiscal au fost intens trambitate mediatic, iata ca guvernantii nu au renuntat pe deplin la formulele birocratice si taxele suplimentare de pana acum, ci doar le-au „smenuit”, pe „sestache”, dandu-le o cu totul alta forma. Asa ca in timp ce demersurile pentru obtinerea codului de TVA ramane o corvoada mai ceva ca pe vremea „defunctului” formular 088, tocmai ce au aflat si soferii ca se va introduce o alta taxa, chipurile drept „parte a unui plan de modernizare a parcului auto national”.
Ca pe hotii de cai
Nici nu au apucat bine sa se dezmeticeasca  mediul de afaceri de fericire ca a scapat de pe cat de alambicatul, pe atat de „nemilosul” formular 088, ca patronii si-au si dat seama ca, de fapt, au sarit din lac in put.
Si ca, de fapt, toti cei care se incumeta sa obtina un cod de TVA pentru afacerile pe care le deruleaza sunt pur si simplu chinuiti „ca hotii de cai”, relaxarea fiscala promisa de catre noii guvernanti parand sa fie doar una de forma. Pentru ca, in realitate, luni de zile te zbati sa treci printre „furcile caudine” ale statului roman, fara sa ai habar, chiar daca ai indeplinit toate conditiile, daca „softul” de la Antifrauda nu te va respinge, fara nicio explicatie clara.
„Smecheria” se plateste!
Zeci de mii de soferi si-au lasat masinile pe care le cumparasera in garaj, asteptand indeplinirea promisiunii pesediste de a se renunta la taxa de inmatriculare.
Si, intr-adevar, de la 1 februarie minunea s-a intamplat si cozile de la inmatriculari au devenit din nou kilometrice, demonstrand cati romani beneficiaza de aceasta masura de relaxare fiscala. Numai ca, surpriza, iata ca nu a trecut nici macar o luna de la anularea taxei si ministrul Mediului a anuntat ca, foarte curand, Ministerul Mediului  va introduce o noua taxa pentru soferi. Desigur, cu o alta titulatura, dar nu se stie cu ce-i incalzeste acest amanunt pe milioanele de romani care si-au dat seama ca „smecheria” de a-ti lua o masina second hand se plateste oricum…

Ziarul Financiar:

Creşterea numărului de locuinţe noi din Capitală nu a ţinut cont de infra­structura educa­ţională, astfel că s-a ajuns în si­tuaţia în care, în anumite zone, copiii merg la şcoală în trei schimburi. În plus, adesea efectivele de elevi depăşesc 30 de copii într-o clasă, deşi legea învăţă­mântului spune clar că într-o clasă nu pot învăţa mai mult de 25 de copii.
În prezent, în nouă şcoli din Bucureşti care au ciclul de învăţământ primar copiii merg în trei schimburi la şcoală, în 338 de unităţi există câte două schimburi şi doar în 74 este un singur schimb, potrivit datelor de la Inspec­toratul Şcolar al Capitalei. Astfel, 81% dintre elevi învaţă în două schimburi în Bucureşti, în 18% merg într-un singur schimb, iar 2% merg în trei schimburi. Cum s-a ajuns în această situaţie?
„Avem o suprapopulare a Secto­rului 6, în zona Mili­tari. În această zonă în principal se stabilesc foarte mulţi locui­tori. Au fost construite cartiere şi nu s-a ţinut cont de partea educa­ţională. Un alt exemplu este ex­tin­derea explo­zivă a cartierului Băneasa care nu a ţinut cont şi ne-a supraaglomerat şcoa­la din zona de nord a Capitalei. Nu avem o dezvoltare armonioasă a reţelei de unităţi de învăţământ“, a precizat Ma­rian Banu, inspector în cadrul Inspecto­ratului Şcolar al Muncipiului Bucureşti.

Adevarul:

Viitorul summit „cvadripartit“ de la Versailles inaugurează un nou format. Cancelarul Angela Merkel a vorbit de mai multe ori în ultimii ani despre „o Europă cu mai multe viteze, în care nu toate statele membre să participe la acelaşi nivel de integrare“, iar la summitul informal din Malta, de pe 3 februarie, cancelarul german a venit cu iniţiativa oficializării acestui proiect, scrie „Le Monde“.
Acest plan ar putea fi oficializat pe 25 martie, la Roma, unde urmează să fie semnată o declaraţie privind viitorul UE după Brexit. La summit-ul din Malta s-au arătat interesaţi de o asemenea construcţie şi liderii Olandei, Belgiei şi Italiei, dar şi alte state din zona euro.
Şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a arătat deschis pentru această schimbare la faţă a Europei, cu mai multă „flexibilitate“ , insistând pe lăsarea pe dinafară a mai multor ţări membre în ce priveşte trecerea la  moneda euro.
Sunt şi voci care spun că declaraţiile privind o Europă cu mai multe viteze ar fi doar o formă de ameninţare la adresa ţărilor din Est, care se tem de această noţiune şi nu concept să fi  retrogradate  în „cercul“ zonei statelor de rangul doi.

RFI:

« Suntem într-o situaţie extrem de riscantă, riscul este uriaş şi în faţa acestei situaţii excepţionale, trebuie un răspuns excepţional » a estimat François Bayrou în mult-aşteptata sa declaraţie publică. « Am decis să-i fac lui Emmanuel Macron o ofertă de alianţă » a mai precizat liderul centrist din Modem.
In particular, Bayrou ar dori ca Macron să introducă în viitoarele scrutinuri sistemul de vot proporţional. De asemenea, Bayrou îi cere celui căruia i-a propus sprijinul să prevadă în programul său electoral « o lege de moralizare a vieţii publice ». Pentru a câştiga viitoarele alegeri prezidenţiale, pentru a bara calea extremistei de dreapta Marine Le Pen dar şi conservatorului François Fillon, Bayrou e de părere că e nevoie de o « uniune a stângii reformiste şi a centrului independent ».
Precizăm că François Bayrou era creditat în aceste zile cu doar 5-6% din intenţiile de vot la viitoarele prezidenţiale. Totuşi, analiştii sunt de părere că cu două luni înaintea primului tur de scrutin, deciza sa ar putea influenţa sensibil cursul campaniei. Intr-adevăr, electoratul potenţial al lui Bayrou se suprapune parţial cu cele al lui Macron şi Fillon. Ori doar unul dintre aceştia ar urma s-o întâlnească în turul doi al prezidenţialelor pe Marine Le Pen, în continuare dată favorita primului tur.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.