Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea revenire a spionilor ruși în Europa?

France 24
spionaj rusesc

Serviciile europene avertizează împotriva întăririi acțiunilor de sabotaj imputate Rusiei pe teritoriul țărilor NATO, a anunțat duminică "Financial Times". Experții în informații intervievați de France 24 au observat, de fapt, o creștere semnificativă a acțiunilor clandestine ruseşti în Europa.

Mai multe agenții europene de informații avertizează cu privire la amenințarea tot mai mare cu acțiuni violente ale serviciilor de informații ruse pe teritoriul european și în țările NATO, a afrmat "Financial Times", duminică, 5 mai.

"Evaluăm că riscul unor acte de sabotaj dirijate de stat [rus, n. red.] a crescut semnificativ", a subliniat Thomas Haldenwang, președintele Oficiului Federal German pentru Protecția Constituției (informații interne) în timpul unei conferinţe privinid securitatea, organizată în Germania în aprilie, relatează France 24 citat de Rador Radio România.

Incendii și tentative de sabotaj

O observație împărtășită de agențiile de informații "din trei țări care și-au împărtășit concluziile 'Financial Times'". Serviciile de securitate din NATO au pus pe masă "informații clare și convingătoare despre șmecheriile rusești", a declarat pentru cotidianul britanic un oficial politic european care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Acuzațiile calificate drept "fără temei" și "neserioase" de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, luni, 6 mai.

Dar aceste avertismente sunt alimentate de o serie de incidente suspecte care au avut loc în toată Europa... și chiar și dincolo de ea. Serviciile ruse de informații sunt de fapt suspectate că se află în spatele unui incendiu din 21 martie într-un depozit din Londra aparținând unui om de afaceri ucrainean. O lună mai târziu, pe 15 aprilie, o explozie a avut loc tot în Regatul Unit, la o fabrică a gigantului britanic de apărare BAE, unde erau fabricate arme pentru Ucraina.

La câteva zile după acest incident, forțele de poliție poloneze au arestat persoane suspectate că au colectat informații de pe aeroportul Rzeszów în folosul Rusiei. În aceeași zi, doi cetățeni germano-ruși au fost arestați și acuzați că pregăteau operațiuni de sabotaj pe teritoriul german.

Spionii ruși au fost chiar bănuiți că ar fi incendiat o fabrică de muniții din Statele Unite la mijlocul lunii aprilie.

Occidentul mare şi rău

"Probabil asistăm la o accelerare a unei tendințe care a început în urmă cu mai bine de un an și care constă în creșterea acțiunilor clandestine pe teritoriul țărilor NATO", estimează Jenny Mathers, specialist în serviciile de informații rusești la Universitatea Aberystwyth. În aprilie, autoritățile cehe au avertizat că agenții ruși încercau din primăvara anului 2023 să saboteze rețeaua feroviară europeană. Ei au numărat chiar peste 1.000 de încercări de piratare care vizează infrastructuri critice pentru livrarea echipamentelor occidentale către Ucraina.

Escaladarea recentă vine în timp ce "retorica rusă insistă tot mai mult că există un război împotriva Occidentului și că Moscova trebuie să se apere", subliniază Kevin Riehle, specialist în servicii de informații la Universitatea Brunel din Londra. Președintele rus, Vladimir Putin, a desemnat bazele militare NATO din Europa drept "ținte legitime" în actualul război din Ucraina, într-un discurs din 28 martie.

Cu cât Rusia are mai mult impresia că Occidentul sprijină Ucraina militar și pune presiune asupra ei, "cu atât mai mult ar trebui să ne așteptăm să vedem Moscova reacționând", notează Mark Galeotti, directorul firmei de consultanță Mayak Intelligence și autorul cărții "Războiul lui Putin: din Cecenia în Ucraina".

Pentru acest specialist în probleme de securitate în Rusia, nu este de mirare că intensificarea operațiunilor clandestine rusești are loc "în timp ce sunt mai multe atacuri ucrainene pe teritoriul rusesc. Pentru Moscova, Kievul este doar un pion în mâinile NATO, ceea ce înseamnă că oficialii ruși fac Occidentul direct responsabil pentru aceste atacuri din Rusia. Efectuarea de operațiuni violente devine atunci mult mai legitimă pentru ei.

Armata de o parte, spionii de cealaltă

Serviciile ruse de informații consideră că momentul este, de altfel, deosebit de bine ales pentru a pune mai multă presiune asupra țărilor europene. Exemplul dezbaterii parlamentare din Statele Unite cu privire la oportunitatea trimiterii din ce în ce mai multor arme în Ucraina a dovedit "că începe să existe o anumită oboseală a unei părți a populației față de sprijinirea Ucrainei".

A lovi pe teritoriul european permite să se amintească faptul că "există un preț de plătit în ce privește securitatea pentru acest sprijin, care i-ar putea întări și mai mult pe sceptici în temerile lor", spune Daniel Lomas, specialist în servicii de informații la universitate din Nottingham care lucrează în prezent la tema exploatării de către Rusia a spionajului de la începutul războiului din Ucraina.

Alimentarea diviziunilor în cadrul opiniei occidentale în acest fel servește perfect intereselor Rusiei. Mai ales că armata sa încearcă în prezent să străpungă apărarea ucraineană. "Dacă serviciile de informații pot încetini livrarea de arme către Ucraina, în special făcând țările europene să se îndoiască de oportunitatea de a face acest lucru, ar fi şi un succes strategic pentru operațiunile militare", estimează Jenny Mathers.

"Există impactul psihologic, dar și cel material", adaugă acest specialist. Majoritatea țintelor actelor sau tentativelor de sabotaj atribuite spionilor ruși sunt fie depozite de muniții destinate armatei ucrainene, fie infrastructura din lanțul de aprovizionare și livrare a acestor echipamente (rețea feroviară sau aeroport).

"Prioritatea numărul 1 a agențiilor ruse este într-adevăr să perturbe trimiterea de echipamente în Ucraina", insistă Daniel Lomas. Ceea ce demonstrează "o veritabilă coordonare între armată și serviciile de informații", subliniază Jenny Mathers. O înțelegere între servicii care era departe de a fi dobândită, potrivit ei, cunoscând necontenitele lupte interne dintre oficine și din cadrul diferitelor ministere din Rusia.

Să rămână sub pragul de escaladare

Spionii ruși au intrat așadar în acţiune. Și agențiile europene par să considere că sunt gata să lovească puternic. Ar fi "aparent prea puţin îngrijoraţi pentru victimele civile, potrivit oficialilor din serviciile de informații" intervievați de "Financial Times".

Ceea ce sugerează că operațiunile viitoare ar deveni mai violente și mai ucigaşe? O presupunere care îi lasă îndoielnici pe experții intervievați de France 24. Pe de o parte, chiar dacă nu este singurul care o face, GRU (informații militare) "este responsabil oficial pentru reducerea capacității inamicilor Rusiei de a duce războiul" subliniază Kevin Riehle. Și acești spioni nu sunt cunoscuți pentru că ar fi deranjaţi de victimele colaterale. "În 2018, tentativa de otrăvire a [fostului agent dublu] Serghei Skripal în Anglia a dus la moartea unui civil care a fost expus accidental la Novichok lăsat la faţa locului", își amintește Daniel Lomas.

Dar autoritățile ruse "au încă un simţ al limitelor care nu trebuie depășite. Și, deocamdată, vor să împiedice ca operațiunile lor clandestine să ducă la decese. Toate aceste acțiuni rămân sub pragul de escaladare a tensiunilor", estimează Mark Galeotti. În opinia lui, "oficialii ruși pot vorbi despre război cu Occidentul, dar cu siguranță nu vor un conflict deschis".

"Folosirea serviciilor de informații reprezintă în prezent singura modalitate prin care Rusia poate opera în Europa fără a duce la un răspuns militar din partea NATO", confirmă Daniel Lomas.

Acesta este motivul pentru care înlăturarea, la începutul războiului, a sute de membri ai ambasadelor ruse din Europa - majoritatea acuzați că sunt spioni - a dat o asemenea lovitură dură Rusiei. Faptul că Moscova pare capabilă să îmulţească operațiunile clandestine în Europa "indică faptul că serviciile de informații și-au reconstituit parțial rețeaua", asigură Kevin Riehle.

Dar deocamdată, este un incendiu aici, o încercare de a sabota calea ferată dinacolo sau persoane cu dublă cetăţenie care sunt arestate înainte de a reuşi să-şi îndeplinească planul. Cu alte cuvinte, rețeaua europeană GRU este probabil încă fragilă. Și acesta este cu siguranță sensul avertismentelor serviciilor europene de informații: poate mai este timp să împiedicăm Europa să redevină un cuib de spioni ruși capabili să strice definitiv lanțul logistic de aprovizionare pentru Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.