Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marele perdant, Florin Cîțu

rptv.ro
Sarmiza Andronic

Au fost ieri mult așteptatele negocieri ale partidelor aflate la guvernare, iar rezultatele sunt mai mult sau mai puțin surprinzătoare.

USRPLUS a rămas cu portofoliul de la Sănătate, ceea ce îi dă o continuitate în acțiunile pe care și le-a propus la minister, indiferent care ar fi ele. Vlad Voiculescu s-a dovedit a fi prea important pentru partid, având și el misiunea sa, așa ca îl vom avea fie în fața, fie în spatele scenei, dar, în mod cert, în zona sistemului de sănătate. Vehemența cu care a fost apărat, dar și declarațiile acestuia, fără consecințe, demonstrează că Dan Barna s-a înșelat, fostul ministru reprezentând până la urmă “diamantul” partidului. Repliându-se după declarațiile hazardate de cerere a demisiei primului ministru, partidul nu a pierdut absolut nimic, celelalte condiții fiindu-i acceptate fără prea mari probleme. USR are o singură problemă însă în acest moment, prezența la conferința de presa a lui Dragoș Tudorache, reprezentantul lui Dacian Cioloș, demonstrând că cele două partide, care tocmai au fuzionat, mai au multe de împărțit. Pariez pe câștigarea luptei din interior a echipei PLUS!

PNL a câștigat negociere pentru premier, dar asta nu înseamnă mare lucru. Cele 10 procente câștigate peste USRPLUS nu reprezintă nimic în această Coaliție, în afară poate de numărul ministerelor, care oricum sunt mai puțin importante din punct de vedere al bugetelor decât cele de la USRPLUS. Practic, munca membrilor partidului de a scoate un scor cât mai bun a fost inutilă, bătălia din teritoriu fiind la fel de aprigă ca și cea de la București. Negocierile pentru funcțiile publice din organizațiile teritoriale sunt “foarte dure și nedrepte”, spun surse din PNL.

UDMR nu intra în discuție, rămând echilibrat, cu aceleași condiții, rolul său aici fiind doar acela de a semna actul adițional al marii împăcări.

Florin Citu este perdantul negocierilor, lucru pe care îl constientizează, având în vedere puținele cuvinte și imaginea sa deloc impunătoare de la conferința de presă de aseară. Cele două partide i-au legat mâinile, Ludovic Orban fiind unul din cei care zâmbesc discret la această decizie. Așadar, premierul nu mai e de capul lui, trebuie nu să anunțe, ci să discute o eventuală remaniere și să dezbată cu președinții partidelor din Coaliție activitatea miniștrilor. Întrebarea mea care nu are încă un răspuns este dacă, în cazul PNL, Florin Cîțu trebuie să facă același lucru. Practic, în afara faptului că va scrie pe călăreții din aparițiile publice “Premier, Florin Cîțu”, acesta rămâne doar un mesager al Coaliției. Mai mult decât atât, actualul premier urmează la rându-i să fie supus unei evaluări din partea miniștrilor. Dacă Ludovic Orban ar fi fost premier nu cred ca aceste condiții ar fi fost acceptate. Dar așa, cu un Florin Cîțu cu vocea stinsă, PNL rămâne la guvernare iar actualul președinte PNL își va savura victoria după marile acțiuni, în toamnă, după congres. Nu știu dacă nu cumva o și merită, având în vedere faptul că Florin Cîțu nu se poate impune pe niciun plan.

Sarmiza Andronic, analist politic

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.