Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marele sistem pus în aplicare de Rusia: SUA și Europa au căzut în plasă / Sunt în joc aproape 2 miliarde de dolari

innovationorigins.com
sah

Marele sistem pus în aplicare de Rusia: SUA și Europa au căzut în plasă / Sunt în joc aproape 2 miliarde de dolari

În 2023, Rusia a importat cipuri în valoare de peste 1 miliard de dolari fabricate în Statele Unite și Europa, informează Bloomberg.

În primele nouă luni ale anului 2023, Rusia a achiziționat cipuri de fabricație străină în valoare de 1,7 miliarde de dolari, ocolind sancțiunile - mai mult de jumătate dintre aceste cipuri au fost produse de companii americane și europene, arată sursa citată, invocând date de la vama rusă.

Marea majoritate a bunurilor sancționate sunt reexportate în Rusia prin țări terțe, inclusiv China, Turcia și Emiratele Arabe Unite, notează Bloomberg.

RIA: Occidentul ar putea pierde investiţii de 288 de miliarde de dolari dacă ar confisca activele ruseşti îngheţate

Agenţia de presă rusă RIA a anunţat duminică că a calculat că Occidentul ar putea pierde active şi investiţii în valoare de cel puţin 288 de miliarde de dolari dacă ar confisca bunurile ruseşti îngheţate, pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei, iar Moscova ar riposta, transmite Reuters, relatează News.ro.

După ce preşedintele Vladimir Putin a trimis forţe în Ucraina în februarie 2022, SUA şi aliaţii săi au interzis tranzacţiile cu banca centrală şi Ministerul de Finanţe al Rusiei, blocând în Occident activele suverane ale Rusiei, în valoare de în jur de 300 de miliarde de dolari.

Oficialii americani şi britanici au lucrat în ultimele luni pentru a demara eforturile de confiscare a bunurilor ruseşti imobilizate în Belgia şi alte oraşe europene, pentru a ajuta la reconstrucţia în Ucraina.

Ei speră că liderii Grupului celor Şapte vor fi de acord să emită o declaraţie de intenţie mai puternică când se vor întâlni la sfârşitul lunii februarie, în jurul celei de-a doua comemorări a invaziei Ucrainei de către Moscova, au declarat trei surse pentru Reuters pe 28 decembrie.

Rusia a acuzat Washingtonul că încearcă să forţeze ţările din Europa, unde se află majoritatea activelor ruseşti, să ia măsuri similare, iar Kremlinul a spus că Moscova are o listă cu bunuri americane, europene şi alte bunuri care ar fi confiscate dacă ţările occidentale vor merg înainte cu această intenţie.

RIA a citat date care arată că investiţiile directe ale Uniunii Europene, naţiunilor G7, Australia şi Elveţia în economia totalizau 288 de miliarde de dolari rusă la sfârşitul anului 2022.

Aceasta a spus că naţiunile UE deţineau 223,3 miliarde de dolari din aceste active active, dintre care 98,3 miliarde de dolari erau deţinute oficial de Cipru, 50,1 miliarde de dolari de Ţările de Jos şi 17,3 miliarde de dolari de Germania.

Potrivit agenţiei, primii cinci investitori europeni în economia rusă includ şi Franţa, cu active şi investiţii în valoare de 16,6 miliarde de dolari, şi Italia, cu 12,9 miliarde de dolari.

Dintre ţările G7, Marea Britanie estet unul dintre cei mai mari investitori, potrivit datelor de la sfârşitul anului 2021 care arată că activele britanice în Rusia valorau aproximativ 18,9 miliarde de dolari.

RIA a spus că Statele Unite aveau active ruseşti în valoare de 9,6 miliarde de dolari la sfârşitul anului 2022, Japonia 4,6 miliarde de dolari şi Canada 2,9 miliarde de dolari.

Elveţia şi Norvegia, despre care RIA a declarat că au semnat de obicei măsurile anti-ruse, aveau 28,5 miliarde de dolari şi, respectiv, 139 de milioane de dolari la sfârşitul lui 2022, a spus el, în timp ce datele arată că Australia avea 683 de milioane de dolari investiţi în Rusis, la sfârşitul anului trecut. Reuters nu a putut verifica datele citate de RIA.

Reţea internaţională de contrabandă către Rusia, destructurată în raiduri coordonate în cinci ţări, anunţă Eurojust

Raiduri coordonate în cinci ţări - Germania, Letonia, Lituania, Olanda şi Canada - au condus la arestarea a trei persoane suspectate de trafic de mărfuri către Rusia susceptibile să fie folosite în scopuri militare, anunţă Agenţia judiciară europeană EUROJUST, cu sediul la Haga, relatează AFP.

Autorităţile din Germania, Letonia, Lituania, Canada şi Olanda au efectuat o anchetă comună cu privire la un export de echipament tehnologic şi de laborator care încalcă sancţiuni impuse de uniunea Europeană (UE) Moscovei după invazia Ucrainei.

Poliţia olandeză a deschis o anchetă la sfârşitul anului trecut, care a permis descoperirea ”unei reţele de întreprinderi folosită în ocolirea interdicţiei de export în Rusia”, precizează Eurojust.

Servicul olandez de informaţii şi anchete fiscale (FIOD) a anunţat că doi bărbaţi, în vârstă de 56 şi 57 de ani, au fost arestaţi, suspectaţi de faptul că sunt directorii unei întreprinderi olandeze care expediază mărfuri către Rusia prin Europa de Est.

O femeie în vârstă de 54 de ani a fost arestată, suspectată de participare la această operaţiune.

Potrivit radiodifuzorului public olandez NOS, aceste mărfuri introduse prin contrabandă valorează sute de mii de euro.

Context

Uniunea Europeană (UE) a impus Rusiei 12 serii de sancţiuni fără precdent, după invazia Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Un oficial european declara săptămâna trecută că Bruxellesul vrea să impună o nouă serie de sanţciuni Rusiei, în februarie, la marcarea a doi ani de la invazia rusă a Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.