Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mari probleme în urma închiderii complete a serviciilor de telecomunicații în Sudan: RSF a ordonat acest lucru sub amenințarea armei

arabnews.com

La 4 februarie 2024, Forțele de Sprijin Rapid (RSF) au pătruns în Khartoum în comutatoarele principale ale celor trei companii de comunicații care operează în Sudan (Zain, MTN Sudan și Sudatel) și au ordonat, sub amenințarea armei, inginerilor care lucrau la aceste sedii să întrerupă toate comunicațiile și serviciile de internet pe întreg teritoriul Sudanului, scrie allafrica.com.

Soldații RSF au fost însoțiți de un număr de tehnicieni în comunicații pentru a se asigura că aceste instrucțiuni au fost puse în aplicare. Motivele invocate de RSF pentru această acțiune au fost faptul că Forțele Armate Sudanese (SAF) au emis anterior instrucțiuni de întrerupere a comunicațiilor și a internetului din Darfur.

Acest lucru a fost negat public de surse din sectorul telecomunicațiilor și de compania Zain, care au justificat întreruperea serviciilor în regiunea Darfur prin defecțiuni tehnice și tăieri de fibră optică care nu au putut fi reparate din cauza situației de securitate din regiune și au raportat că RSF a fost informată despre acest lucru.

Începând cu 4 februarie 2024, toate serviciile de telefonie, internet și serviciile asociate au fost complet întrerupte pe întreg teritoriul Sudanului. Situația este agravată și mai mult de interdicția serviciilor de internet prin satelit în Sudan, aplicată de Autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor și a serviciilor poștale din Sudan.

Închiderea completă a comunicațiilor din Sudan sporește în prezent riscurile care rezultă din războiul în curs și reprezintă o amenințare suplimentară de comitere a mai multor crime și încălcări împotriva a peste 40 de milioane de sudanezi asediați în țară; mai mult de un sfert dintre aceștia sunt strămutați cu forța din casele lor din cauza infernului războiului, pe fondul unui blackout complet privind accesul la orice informație legată de condițiile și siguranța lor.

Împiedicarea livrării ajutorului umanitar

Pierderea completă a comunicațiilor a împiedicat, de asemenea, toate eforturile de coordonare a livrării ajutorului umanitar, de care au nevoie urgent și vital peste 25 de milioane de sudanezi, conform statisticilor Organizației Națiunilor Unite. Impactul se extinde și la oprirea serviciilor bancare electronice, care este singurul mijloc de schimb economic care a rămas după întreruperea completă a serviciilor bancare de la izbucnirea războiului la 15 aprilie 2023. Aceste servicii bancare electronice constituie singurul colac de salvare rămas pentru sudanezi, pentru eforturile de răspuns ale camerelor de urgență umanitară interne și pentru toate organizațiile umanitare care lucrează în domeniul ajutorului în toate părțile Sudanului.

Considerăm că este rușinos și rușinos faptul că lumea și toate guvernele actorilor internaționali și regionali relevanți continuă să păstreze tăcerea cu privire la această situație dezastruoasă din Sudan. Facem apel la trimisul personal al Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite, la toate agențiile Organizației Națiunilor Unite și la guvernele Emiratelor Arabe Unite, Republicii Arabe Egipt, Regatului Arabiei Saudite, Statelor Unite ale Americii, statului Kuweit și Republicii Africa de Sud, în plus față de Uniunea Africană și IGAD, să își folosească la maximum posibil relațiile și mecanismele de influență asupra părților aflate în conflict pentru a cere celor două părți să renunțe la utilizarea sectorului telecomunicațiilor în cadrul războiului lor, datorită importanței extreme a acestuia pentru continuarea mijloacelor de trai și a siguranței civililor.

De asemenea, solicităm tuturor acestor țări și diferitelor cadre politice și juridice ale comunității internaționale să își anunțe în mod clar disponibilitatea de a impune sancțiuni părților responsabile de întreruperea serviciilor de comunicații pentru sudanezi.

Situația din Sudan necesită acțiuni serioase și urgente pentru a asigura continuarea ultimelor mijloace disponibile pentru a susține viețile sudanezilor care se confruntă cu riscurile războiului, ale foametei, ale strămutării și ale încălcărilor sistematice care continuă să fie comise împotriva lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.