Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maria Zaharova amenință Republica Moldova cu războiul! Vorbitorii de limbă rusă vor fi obligați să își coase steluțe pe mânecă

rador
Maria Zaharova

Moscova lansează noi acuzații dure la adresa autorităților de la Chișinău și amenință cu repetarea scenariului ucrainean. Purtătorul de cuvânt al MID-ului rusesc, Maria Zaharova, a lansat o nouă tiradă la adresa Republicii Moldova, în care a acuzat repetat guvernarea că se supune Occidentului și deteriorează relațiile cu Rusia în detrimentul propriilor cetățeni, conform deschide.md.

”Din nou, suntem nevoiți să atragem atenția la creșterea tendințelor care ne îngrijorează într-o țară care ne este apropiată, unde, în baza șabloanelor occidentale exersate atât în țările baltice, cât și în Ucraina, în baza acestor scenarii se instalează un control totalitar asupra tuturor sferelor socio-politice ale țării și continuă tentativele de sădire a sămânței rusofobe. Cu eforturile aparatului represiv, împuternicit cu atribuții practic nelimitate, are loc epurarea landșaftului politic al R. Moldova. Autoritățile se răfuiesc metodic cu oponenții lor, în primul rând cu cei care, în interesele poporului moldovenesc, optează pentru dezvoltarea unor relații constructive cu Rusia. Pe aceștia este pus automat eticheta de agenți ai Kremlinului și totul merge conform unui scenariu pregătit din timp. În realitate, ei pur și simplu sunt incomozi pentru regimul de la conducere pentru că își permit să aibă o părere diferită” a declarat Zaharova într-o conferință de presă.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al MID-ului a acuzat Chișinăul că ar prelua metode folosite de naziștii germani în anii 30-40 ai secolului trecut, folosindu-le în raport cu cetățenii moldoveni vorbitori de limbă rusă. Ea a amenințat voalat R. Moldova că ar putea să repete soarta Ucrainei, care a fost invadată de Rusia la sfârșitul lunii februarie.

”De asemenea, după aceleași șabloane baltice și ucrainene, în R. Moldova au loc tentative de excludere a limbii ruse din toate sferele, inclusiv educației și culturii. Totodată, au loc tentative de rescriere a istoriei, nu se încheie acțiunile de protest în fața Ambasadei ruse la Chișinău, fapt care încurcă la funcționarea sa normală. Ce va fi mai departe? Urmează prigonirea Bisericii Ortodoxe Moldovenești, care va fi găsită vinovată de faptul că este canonic subordonată Patriarhiei Moscovei? Încălcarea drepturilor cetățenilor vorbitori de limbă rusă, care vor fi obligați să își coase steluțe pe mânecă? Istoria deja știe despre astfel de exemple în secolul XX. Atunci erau stele galbene, acum vor fi încleiate stele roșii. După așa logică nesănătoasă, se poate ajunge și la o cădere totală, la selecția oamenilor. Pe de altă parte, vedem ce se întâmplă la Kiev. Ăsta este exemplul pe care vor să-l urmeze în R. Moldova?” s-a întrebat Maria Zaharova.

Ea a mai catalogat eforturile autorităților moldovenești de a contracara propaganda rusă drept cenzură împotriva presei și intențiile adoptării unui echivalent al legii Magnițki drept o tentativă de a obține un nou instrument în lupta cu disidența.

”Ministerul Justiției R. Moldova, copiind de la mentorii occidentali, lucrează asiduu la un analog al proiectului așa numitei Legi Magnițki, care presupune transpunerea în legislația națională a sancțiunilor internaționale. Totodată, experții independenți sunt de părerea că, astfel, conducerea vrea să obțină un instrument nou în lupta cu disidența. Eforturile pentru sterizilarea spațiului informațional continuă. Am atras atenția că este inacceptabilă cenzurarea sferei media, dar situația din acest domeniu continuă să degradeze în R. Moldova și pot să vă spun că acest lucru va continua și pe viitor. A fost suficient ca autoritățile să arate cu degetul și CSE a interzis programele informațional-analitice ruse și, pur și simplu, a blocat o întreagă listă de resurse informaționale rusești. Și nu s-au oprit aici. S-a ajuns până la măsuri deschis represive. Mai concret, șase televiziuni independente care transmit în limba rusă au rămas cu licența suspendată din 19 decembrie. De asta și vă spun că aceste metode au fost exersate în țările baltice. Acum, cei de la canalele care o deservesc pe Sandu au iluzia că vor fi cruțați, dar trebuie să se uite ce s-a întâmplat în țările baltice cu Dojdi, recunoscut în Rusia drept agent străin, și să-și curme aceste iluzii. Vor păți același lucru atunci când acest lucru va fi necesar regimului. Următorul pas pe care vor să-l facă autoritățile de la Chișinău este să ia sub control rețelele de socializare și de mesagerie. Astfel este înțeles drumul spre Europa” a notat purtătorul de cuvânt al MID-ului rusesc.

Într-un final, Zaharova a cerut autorităților R. Moldova ”să renunțe la cursul irațional susținut din exterior pentru o ruptură completă a legăturilor cu Federația Rusă. Toate acestea vor avea consecințe mari, foarte grave și foarte triste pentru toată lumea”.

Amintim că, anterior, președintele Maia Sandu a declarat că nu vrea să asculte lecții de democrație de la cei care nu au nimic în comun cu democrația, referindu-se la declarații anterioare ale Mariei Zaharova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.