Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maria Zaharova consideră 'Platforma Crimeea' un 'sabat al vrăjitoarelor'

vestidinrusia.ro
Maria Zaharova

În ajunul summitului ”Platforma Crimeea” organizat de Kiev la data de 23 august, purtătoarea de cuvânt a MAE Rus, Maria Zaharova, a declarat pentru Gazeta.Ru despre atitudinea Moscovei față de acest eveniment, despre natura politicii ucrainene față de Peninsulă, ipocrizia participanților la summit și posibila reacție a Rusiei la acest eveniment.

Gazeta.Ru: – Maria Vladimirovna, cum apreciați nivelul de reprezentare a participanților la summit-ul ”Platforma Crimeea”? Din punctul de vedere al Moscovei – a reușit Kievul să adune oaspeți serioși?

Maria Zaharova: – Să începem cu modul în care evaluăm evenimentul în sine. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a descris, deja, succint și extrem de concret – acesta este un sabat al vrăjitoarelor. Mi se pare că aceasta este definiția cea mai potrivită, deoarece evenimentul nu are alt scop decât să creeze un sentiment de implicare a Kievului în agenda Crimeii, dar, în același timp, să o facă fără a atinge realitatea cât mai mult posibil și într-o direcție negativă pentru Rusia. De fapt, este tot ceea ce înseamnă acest summit.

Prin urmare, este inutil să supunem acest eveniment unei analize serioase și aprofundate. Toată lumea îi cunoaște și înțelege adevăratele cauze și motive.

Politica națională a Ucrainei față de Crimeea, atât înainte de 2014, cât și după, este o lipsă absolută de dorință de a auzi și de a asculta oamenii. La fel ca înainte de 2014, crimeenii nu erau auziți la Kiev , așa că, după reunificarea Crimeii cu Rusia, nu vor nici să-i audă și, în principiu, nici să le dea cuvântul atunci când vine vorba de ei.

Ce este cel mai interesant lucru: la toate evenimentele legate de tema Crimeii, pe care le organizează regimul de la Kiev, el nu numai că nu-i invită pe reprezentanții Crimeii, ci face tot posibilul pentru a-i împiedica să ajungă acolo. Iar cu ”Platforma Crimeea” situația este exact aceeași.

Iată maximul pentru care autoritățile ucrainene sunt gata: să invite sau chiar să-i facă vorbitori cheie pe oamenii care au fost, cândva – de exemplu, în timpul Uniunii Sovietice – legați de Crimeea, dar nici acum și nici în ultimele decenii nu se află și nu s-au aflat acolo. Ei nu participă nici la viața publică, nici la viața politică a Peninsulei și, în general, nu sunt în nici un fel legați de viața actuală a Peninsulei.

Iar acei adevarați activiști și jurnaliști, și politicieni, și oameni publici care trăiesc și creează în mod real o Crimee modernă nu numai că nu sunt invitați, ci, dimpotriva, regimul de la Kiev face totul pentru ca aceștia să nu aibă posibilitatea de a-și exprima poziția pe platformele internaționale.

Am văzut acest lucru la evenimente majore, care, de exemplu, s-au desfășurat la ONU. Reprezentanții Ucrainei fac tot posibilul pentru a împiedica crimeenii să vorbească în direct. Aceeași abordare se manifestă în multe locuri.

– Reiese că această abordare a Ucrainei este susținută de multe state: la summit-ul ”Platformei Crimeea”, 14 țări vor fi reprezentate la nivelul președinților și șefilor de guvern…

Maria Zaharova: – Este foarte revelator. Am remarcat în repetate rânduri abordarea politizată a Occidentului colectiv asupra temei ucrainene. Și din nou, mi se pare, aceasta este încă o dovadă a faptului că întreaga poveste cu această adunare nu va avea nimic comun nici cu realitatea, nici cu realitatea Crimeii de astăzi. Și nici măcar cu analiza, într-o perspectivă istorică, a ceea ce s-a întâmplat în 2014: premize, fapte și rezultate.

Totul va fi axat pe o componentă informațional-politică. La urma urmei, acestea sunt aceleași țări occidentale care nu vor, de asemenea, să știe nimic despre Crimeea de astăzi, în același mod. Aceștia iau o poziție de principiu cu privire la propria lor lipsă de acolo: ele nu vizitează peninsula, nu vor să intre în contact direct cu locuitorii ei. Mai mult, ele nu permit nici turiștilor, nici jurnaliștilor, nici oamenilor lor de afaceri să interacționeze cu aceste regiuni ale Rusiei – Crimeea și Sevastopolul. De fapt, la fel, nu i-au lăsat pe crimeenii să intre în țările lor, refuzându-le vizele UE. Poate că au decis să pedepsească cetățenii în acest fel pentru libera lor exprimare a voinței.

– Cum va comunica Rusia cu participanții direcți la acest summit? Cu președinții statelor baltice, cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, cu care avem contacte adesea?

Maria Zaharova: – Toți participanții ne cunosc poziția. Au primit invitații repetate din partea rusă, pentru a vedea Crimeea cu ochii lor și pentru a-și forma propria impresie directă, imparțială.

În loc de participarea la o oarecare ”platformă” care nu are legătură cu agenda Crimeii, s-ar putea folosi acest timp pentru a vizita Peninsula și a face cunoaștință cu toate aspectele vieții acesteia: și cu probleme, și cu dificultăți, și cu realizări și victorii. Și, în principiu, cu ceea ce s-a întâmplat în aceste subiecte ale Federației Ruse în ultimii 7 ani.

Nici măcar nu vorbesc despre faptul că, în acest răstimp, ar fi posibil să se studieze, în cele din urmă, acele schimbări din legislația rusă care i-au oferit Crimeii diversitatea culturală, lingvistică și religioasă. Ar fi totuși posibil să fie analizate bazele legale pentru exprimarea voinței crimeenilor și să nu se intre în mantre, pe care autoritățile ucrainene le repetă și ieri, și astăzi.

Dar cel mai important lucru: în loc să meargă la Kiev pentru a participa la ”Platforma Crimeea”, ar fi mult mai eficient să meargă direct în Crimeea. Cum vor explica cetățenilor lor de ce, vorbind despre Crimeea și aflându-se lângă ea, lăsând deoparte o mulțime de afaceri de stat, nu au intrat în Peninsulă, nu s-au uitat, nu și-au format propria impresie, nu au comunicat cu crimeenii?

Sarcina asta, mi se pare, le va fi dificilă. Pentru că aceasta este principala întrebare care apare: dacă vorbiți despre Crimeea, de ce nu ați fost niciodată acolo?

Nu au găsit oportun să-și trimită acolo nici măcar ambasadorii acreditați în Rusia sau cel puțin reprezentanți ai ambasadelor. Ei blochează în mod deliberat și părtinitor orice contact, sub orice pretext. Cu toate acestea, ei declară că nu sunt indiferenți la tema Crimeii. Aceasta este ipocrizie. Iar, având în vedere că aceleași țări impun, pe tema Crimeii, sancțiuni ilegitime asupra vieții oamenilor, această ipocrizie este, în plus, și una criminală.

– Și în ciuda acestui comportament, vom continua dialogul cu participanții la summit? Sau va mai exista un fel de reacție: sancțiuni personale, convocarea ambasadorilor anumitor state?

Maria Zaharova: – Desigur, Rusia va consemna poziția acestor țări și state și va trage concluziile corespunzătoare.

– Dar Ministerul Afacerilor Externe nu are vreun plan de a crea o platformă alternativă ”Platformei Crimeea”, în cadrul căreia Moscova să apere drepturile crimeenilor?

Maria Zaharova: – Pentru aceasta există chiar Crimeea! Trebuie doar să vii acolo. Iată-o! Este o adevărată platformă pentru dialog. Mai mult, acolo sunt organizate conferințe și tot felul de evenimente. Adevărata și nu falsa ”Platformă Crimeea” se află în Crimeea!

Pentru a înțelege ce și cum trăiește Crimeea, trebuie doar să veniți acolo, în loc să te prefaci că tema Crimeii este importantă și te duci în locuri care nu au nimic de-a face cu Crimeea!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.