Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este Marian Enache, noul șef CCR - Fișa biografică

ccr
marian enache

Marian Enache a fost ales, la 11 iunie 2022, preşedinte al Curţii Constituţionale (CCR). Votul a fost secret şi a avut loc după ce noii judecători la CCR au depus jurământul în faţa preşedintelui României.

* * *

Potrivit AGERPRES, Marian Enache s-a născut la 5 mai 1954, în municipiul Iaşi. Absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi (1977). Stagiu de documentare (1990) în drept constituţional comparat în Franţa, Spania, Italia, potrivit www.ccr.ro. Doctor în ştiinţe juridice: specializarea drept constituţional, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti (1997).

În perioada 1977-1990, a fost avocat în Baroul Iaşi, Baroul Vaslui. De asemenea, în perioada 1998-2010, a fost avocat în Baroul Bucureşti.

A devenit membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), în 1990. A fost deputat în perioada 1990-1992; vicepreşedinte al Adunării Deputaţilor; vicepreşedinte al Comitetului Adunării Constituante, membru al Comisiei de redactare a Constituţiei României; membru al Comisiei de redactare a proiectului de Regulament al Adunării Deputaţilor.

A fost consilier prezidenţial - Direcţia juridică a Preşedinţiei României (1993), apoi ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova (1993-1996).

În legislatura 1996-2000, a fost deputat; membru al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor şi membru al Comisiei de validare.

A fost secretar general adjunct al Camerei Deputaţilor (2011-2012). Ales deputat în legislatura 2012-2016; membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

Marian Enache a fost numit judecător la CCR de Senat, în 2016, pentru un mandat de 9 ani.

I-au fost decernate: Diploma de merit pentru "Contribuţia importantă la edificarea statului de drept în România", acordată de Uniunea Juriştilor Democraţi din România, 1992; Premiul "Andrei Rădulescu" în domeniul istoriei dreptului, acordat de Uniunea Juriştilor din România, pentru lucrarea "Interpretarea Constituţiei" (coautor), 2002.

A publicat lucrări şi studii juridice în reviste de specialitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.