Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marii jucători în piața petrolului au decis să scadă prețurile: acestea o luaseră razna în ultimele luni

PBN Capital
petrol scadere

Miniştrii statelor membre ale OPEC+ au convenit duminică să crească livrările de petrol începând din luna august, pentru a tempera preţurile care au urcat la cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani şi jumătate odată cu redresarea economiei globale din pandemia de coronavirus, transmite Reuters.

Grupul, care include ţările din OPEC şi aliatele acestora, precum Rusia, a convenit în mod crucial noi alocări de producţie a petrolului, începând din mai 2022, după ce Arabia Saudită şi alte state au fost de acord cu o cerere a Emiratelor Arabe Unite (EAU), care ameninţase că blochează planul.

"Suntem mulţumiţi de acord", a declarat ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail bin Mohammed al-Mazroui, într-o conferinţă de presă.

Ministrul saudit al energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, a refuzat să răspundă la întrebări cu privire la modul în care s-a ajuns la compromis.

OPEC + a redus anul trecut producţia de petrol cu un record de 10 milioane de barili pe zi (bpd), pe fondul unei scăderi a cererii provocată de pandemie şi a prăbuşirii preţurilor.

Grupul a restabilit treptat o parte din livrări, lăsând o reducere de aproximativ 5,8 milioane de barili de petrol pe zi.

Din august până în decembrie 2021, grupul va creşte oferta de petrol cu încă 2 milioane de barili pe zi, sau cu 0,4 milioane bpd pe lună, a anunţat OPEC într-un comunicat.

Grupul a fost de acord să îşi extindă pactul general până la sfârşitul anului 2022, de la termenul anterior, aprilie 2022, pentru a lăsa mai mult spaţiu de manevră în cazul în care recuperarea globală se opreşte din cauza noilor variante de virus.

În timp ce atât Riadul, cât şi EAU au susţinut o creştere imediată a producţiei, EAU s-au opus ideii saudite de a extinde pactul până în decembrie 2022 fără a obţine o cotă de producţie mai mare.

Pentru a depăşi dezacordul, OPEC + a convenit asupra unor noi cote de producţie pentru mai mulţi membri, respectiv EAU, Arabia Saudită, Rusia, Kuweit şi Irak, începând din mai 2022.

Revizuirea va adăuga 1,63 milioane de barili de petrol pe zi începând cu luna mai a anului viitor, potrivit calculelor Reuters.

Pentru Emiratele Arabe Unite, producţia de referinţă a petrolului, din care se calculează reducerile, va creşte la 3,5 milioane barili pe zi din mai 2022 de la 3,168 milioane în prezent.

Pentru Arabia Saudită şi Rusia, producţia de referinţă a petrolului va urca pentru fiecare la 11,5 milioane de barili pe zi, de la nivelurile actuale de 11 milioane de barili pe zi.

Producţia de referinţă a Irakului şi Kuweitului va creşte cu câte 150.000 barili de petrol pe zi.

Prinţul Abdulaziz a declarat că Nigeria şi Algeria îşi vor putea revizui, de asemenea, producţiile de referinţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.