Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marile companii de la Bursă încheie 2020 cu un profit de 6,7 mld. lei şi afaceri de 56 mld. lei

BVB
BVB Bursa de la Bucuresti

Companiile din prima ligă bursieră de la Bucureşti, adică cele ale căror acţiuni alcătuiesc indicele principal BET, reprezentativ pentru dinamica Bursei locale, au încheiat anul 2020 cu un profit net de 6,7 mld. lei, la jumătate faţă de anul precedent, şi cu afaceri de 56 mld. lei, mai mici cu 10%, relatează mediafax.

Din rândul celor 17 companii ale căror acţiuni intră în structura indicelui principal BET, două - Fondul Proprietatea şi Sphera, au fost pe pierdere în anul pandemiei, arată datele agregate de Ziarul Financiar de la Goldring. În cazul Sphera (administratorul KFC, Pizza Hut şi Taco Bell), închiderea restaurantelor ca urmare a măsurilor de carantinare a trimis societatea pe pierderi de 10 mil. lei, de la un profit net de 55 mil. lei în anul precedent.

Pe de altă parte, Fondul Proprietatea a trecut pe pierderi de 103 mil. lei, faţă de un profit net de 3,1 mld. lei, pe fondul impactului negativ al COVID-19 asupra unor emitenţi din portofoliu.

Dar au fost şi companii care au înregistrat creşteri semnificative ale profitabilităţii. „Surprizele plăcute au venit, în principal, din partea TeraPlast şi MedLife. TeraPlast a avut un an excelent. A publicat un profit net mai mare cu peste 100%, a vândut divizia Steel pentru 373 mil. de lei şi a fost inclusă în indicele BET şi indicii FTSE Russell. MedLife, la rândul ei, a beneficiat de supraaglomerarea sistemului public de sănătate şi a marcat un semestru al doilea record, fapt pentru care rezultatul net a fost de peste trei ori mai mare în 2020“, spune Claudiu Demian, analist al societăţii de brokeraj Goldring.

De altfel cele două acţiuni au fost şi cele mai performante din BET în anul pandemiei, cu aprecieri de 102%, respectiv 98%, aşadar o dublare a investiţiei. Spre comparaţie indicele principal BET a încheiat 2020 cu o scădere de 1,7% în timp ce BET-TR s-a apreciat cu 3,4%.

TeraPlast a încheiat 2020 cu un profit net de 79 mil. lei şi afaceri de 397 mil. lei, în timp ce în cazul MedLife profitul net a fost de 62 mil. lei la afaceri de 1,1 mld. lei. „Cred că pentru anul 2021 aşteptările sunt mari şi am şi văzut asta şi în evoluţia indicelui BET din ultima perioadă“, spune Claudiu Demian.

„De la începutul anului 2021 indicele principal BET are plus 10%, fiind la maximul ultimilor 13 ani şi la un pas de un maxim istoric.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.