Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marile companii din România își opresc activitatea: 'Nu pot rezista! Preţul energiei ne sufocă afacerea'

atelier sudura.ro
sudura industrie

Industriaşii susțin că preţul energiei le sufocă business-ul chiar dacă statul a introdus o plafonare, anunță Ziarul Financiar, informează Mediafax.

Preţul energiei este în continuare mare pentru consumatorii industriali, chiar dacă se află sub preţul plafonat la 1.300 de lei/MWh, spune Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie, organizaţie care reuneşte mai multe asociaţii ale jucătorilor din industria românească. El dă exemplul Germaniei, unde compania Volkswagen a cerut electricitate la 70 de euro/MWh, pentru a putea fi competitiv: Astăzi întreprinderile mici şi mijlocii (din Germania – n. red. ) au energie la un preţ de 130 de euro/MW, adică circa 650 de lei/MW. La noi este dublu, 260 de euro, adică 1.300 de lei plafonat şi furnizorii vând în jur de 1.200-1.300. Sub 1.000 de lei preţuri nu există şi nu se încheie contracte bilaterale”, spune Ianc.

„Unele companii şi-au închis o parte din activitate”

Conform ultimei modificări a legii energiei, pentru consumatorul industrial a fost plafonat preţul la 1.300 de lei/MW, ceea ce înseamnă 260 de euro/MWh. Ianc este de părere că este un preţ prea mare, la care jucătorii din energie nu pot face faţă: „Companiile din industrie nu pot rezista, acest preţ nu poate asigura competitivitatea, ca urmare unele companii şi-au închis o parte din activitate şi mă refer aici la Tulcea la fabrica de alumină, la Alro Slatina, Chimcomplex sau Azomureş.”

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.