Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marile companii petroliere au fixat data de la care vor reduce achizițiile de petrol din Rusia (Surse)

Reddit
petrol burse

Marile case de comerț globale plănuiesc să reducă achizițiile de țiței și combustibil de la companiile petroliere controlate de stat din Rusia începând cu 15 mai, au declarat surse anonime pentru Reuters, pentru a evita să fie afectate de sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, scrie Reuters.

UE nu a impus o interdicție asupra importurilor de petrol rusesc ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, pentru că unele țări, cum ar fi Germania, sunt puternic dependente de petrolul rusesc și nu dispun de infrastructura necesară pentru alternative, informează Mediafax.

Companiile comerciale reduc însă achizițiile de la grupul energetic rus Rosneft, deoarece încearcă să se conformeze prevederilor din sancțiunile în vigoare ale UE, menite să limiteze accesul Rusiei la sistemul financiar internațional, au declarat sursele.

Formularea sancțiunilor UE exceptează achizițiile de petrol de la Rosneft sau Gazpromneft, care sunt enumerate în legislație, considerate ca fiind "strict necesare" pentru a asigura securitatea energetică a Europei.

Traderii se luptă cu ceea ce înseamnă "strict necesar", au spus sursele. Acesta poate acoperi o rafinărie de petrol care primește petrol rusesc printr-o conductă, dar nu poate acoperi cumpărarea și vânzarea de petrol rusesc prin intermediari. Aceștia reduc achizițiile pentru a se asigura că se conformează până la 15 mai, când intră în vigoare restricțiile UE.

Includerea companiei ruse de infrastructură de stat Transneft, care deține porturile și conductele cheie, va adăuga un nivel suplimentar de complexitate pentru orice vânzări viitoare.

Trafigura, unul dintre principalii cumpărători de petrol din Rusia, a declarat pentru Reuters că "va respecta în totalitate toate sancțiunile aplicabile. Anticipăm că volumele noastre tranzacționate vor fi reduse începând cu 15 mai".

Vitol, un alt mare cumpărător, a refuzat să comenteze cu privire la termenul limită de 15 mai. Vitol a declarat anterior că volumele tranzacționate de petrol rusesc "se vor diminua semnificativ în al doilea trimestru, pe măsură ce obligațiile contractuale la termen actuale vor scădea" și că va înceta să tranzacționeze petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022.

Războiul și sancțiunile impuse Rusiei au determinat deja mulți cumpărători occidentali de țiței rusesc, cum ar fi Shell, să oprească noile achiziții spot.

Rafinăriile din Europa sunt din ce în ce mai reticente în a procesa țiței rusesc. Acest lucru a perturbat deja exporturile rusești, deși achizițiile efectuate de India și Turcia au compensat o parte din pierdere. Vânzările către China continuă, de asemenea, fără scăderi.

Volumele Rosneft și Gazpromneft au reprezentat 29 de milioane de barili, adică aproape 1 milion de barili pe zi (bpd) în aprilie, ceea ce reprezintă peste 40% din totalul exporturilor de țiței Ural din porturile vestice ale Rusiei în aprilie.

Agenția Internațională pentru Energie a declarat miercuri că oferta de petrol din Rusia ar putea scădea cu 3 milioane de bpd față de luna mai.

Rosneft a refuzat să comenteze. Gazpromneft nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Reuters. Alți cumpărători de petrol rusesc, Gunvor și Glencore, au refuzat să comenteze impactul termenului limită.

Firmele de tranzacționare a energiei se confruntă cu riscuri de conformitate și de reputație din cauza actualei serii de sancțiuni occidentale. Ele trebuie să examineze cu atenție ce entități pot plăti, precum și naționalitatea angajaților acestora. De asemenea, lipsa unei interdicții speciale complică încheierea contractelor existente.

"Toate companiile se întâlnesc cu avocații lor pentru a-și da seama ce pot și ce nu pot face", a declarat o sursă comercială de rang înalt. "Nu este clar ce înseamnă pentru întregul lanț de aprovizionare, pentru transportatori, asigurători". "Acolo unde există incertitudine, companiile vor face un pas înapoi. Fluxurile de petrol rusesc vor fi mult reduse în viitor."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.