Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marile economii europene şi-au revenit puternic din recesiune în trimestrul III, însă sunt departe de nivelurile de dinainte de criză

romania uniunea europeana ue

Marile economii europene şi-au revenit puternic în trimestrul III din recesiunea provocată de pandemie, însă sunt încă departe de nivelurile de dinainte de criză, iar specialiştii spun că sfârşitul anului poate aduce noi scăderi.

Polonia, Olanda, Slovacia şi Lituania sunt ţările care au pierdut până acum cel mai puţin teren în faţa crizei, potrivit celor mai recente date ale Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, citate de Ziarul Financiar, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Medicul 'erou', doar un mit? Concluziile unul fost polițist criminalist de la Giulești și Colectiv: 'A încercat să mai dreagă busuiocul, căci se simțea vinovat'

Recesiunea a venit, de asemenea, cu reduceri apre­cia­bile ale exporturilor, România înregistrând una dintre cele mai mari scăderi în primele trei trimestre ale aces­tui an în raport cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Totodată, România este una dintre puţinele ţări ale căror importuri extra-UE au crescut în septembrie în ritm anualizat. În aceeaşi lună, exporturile extra-UE româneşti au înregistrat una dintre cele mai mari scăderi.

Germania, liderul economiilor europene, a crescut cu ritmul record de 8,2% în trimestrul III, faţă de cel anterior, când a înregistrat o contracţie de 9,8%. PB-ul este cu mai mult de 4% sub nivelul de la sfârşitul anului trecut.

Ministerul economiei a informat că revenirea a con­tinuat până în octombrie, dar cu un ritm mai lent decât cel din vară, notează Reuters. Instituţia a re­mar­cat că măsurile de lockdown implementate pentru înc­etinirea răspândirii pandemiei, cum ar fi închiderea cine­matografelor, teatrelor, restaurantelor şi ba­ru­rilor, au lovit consumul în noiembrie. Deocamdată, a pre­cizat ministerul, nu pare că revenirea se va opri în trimestrul IV, ci va continua atât timp cât restricţiile rămân limitate. Guvernul a impus aceste restricţii, cu du­rata de o lună, pe 2 noiembrie, iar luni le va evalua eficienţa.

Citește și: Eugen Teodorovici cere DEMISIA președintelui Klaus Iohannis: ai rămas singura constantă de la Colectiv și până acum

Creşterea record a economiei germane din trimestrul III s-a datorat mai mai ales cheltuielilor consumatorilor şi exporturilor, însă unii experţi se aşteaptă ca al doilea pachet de măsuri de lockdown să forţeze economia să se contracte în trimestrul IV. Ministerul economiei a precizat că perspectiva exporturilor germane este uşor optimistă dacă este privită prin prisma revenirii globale.

Germania este cel mai mare partener comercial al multora dintre statele est-europene, iar exporturile sale înglobează piese, componente şi materie primă importate din regiune. Franţa, care este a doua economie ca mărime din zona euro şi a doua din UE dacă este exclusă Marea Britanie, şi-a revenit cu 18,2% în trimestrul III faţă de cel anterior - cea mai rapidă creştere din UE -, după o prăbuşire de 13,7% în trimestrul anterior. Faţă de trimestrul III al anului trecut, PIB-ul este cu 4,3% mai mic, ceea ce înseamnă că pierderile cauzate de criză sunt cam cât cele ale Germaniei, păstrând proporţiie.

Banca centrală a anunţat că activitatea economică din luna aceasta este cu 12% mai mică decât de obicei, iar analiştii se aşteaptă ca impactul negativ al noilor restricţii, introduse la sfârşitul lunii octombrie, să fie mai slab decât în primăvară. Italia a urcat cu 16,1%, iar Spania cu 16,7%. Dintre economiile mari, Spania a rămas cel mai mult în urmă faţă de trimestrul III al anului trecut - minus 8,7%.

Potrivit datelor Eurostat, Lituania este economia ca­re s-a apropiat cel mai mult de nivelul înregistrat anul trec­ut (-1,7%), urmată de Polonia (-2%), Slovacia (-2,2%) şi Olanda (-2,5%). Spre comparaţie, PIB-ul Ro­mâ­niei este cu 6% mai mic decât în trimestrul III din 2019.

În Polonia, cea mai mare economie est-europeană, recuperarea reflectă revenirea poftei de cumpărături a populaţiei şi accelerarea activităţii industriale. Exporturile poloneze s-au redus cu doar 4% în ianuarie-septembrie, ceea ce sugerează diversificare atât în ceea ce priveşte categoriile de produse exportate, cât şi destinaţiile.

Spre comparaţie, exporturile României s-au redus în această perioadă cu 14%, iar cele ale Germaniei cu 12%. Analiştii apreciază că revenirea poloneză este umbrită puternic de un al doilea val, dur, al pandemiei de COVID-19. „Datele confirmă ceea ce am constatat din alte informaţii, anume că al treilea trimestru a fost foarte bun, că economia nu a revenit la cota de dinainte de criză, dar este destul de aproape“, spune Piotr Bielski, directorul departamentului de analiză economică al Santander Bank Polska.

Datele din diferite surse pentru perioada analizată arată o revenire puternică a industriei, în timp ce evoluţia vânzărilor de retail a fost peste aşteptări, populaţia făcând cumpărăturile amânate în timpul lockdown-ului. Însă cum numărul de infectări cu SARS-CoV-2 a crescut de mai bine de patru ori în doar o lună, spectrul reintroducerii unor restricţii întunecă perspectivele pentru actualul trimestru.

„După un trimestru trei bun, în al patrulea vom vedea cel mai probabil un nou declin al activităţii, o scădere a PIB în ritm trimestrial, adică al doilea picior al recesiunii, unul care sperăm să fie mai scurt decât primul“, a mai spus Bielski. Polonia este singura economie din UE care a reuşit să evite recesiunea în criza anterioară.

Eurostat nu a prezentat date cu evoluţia PIB în trimestrul trei pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Slovenia, Croaţia, Luxemburg şi Malta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.