Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deciziile cruciale care pot răsturna scena politică în 2015

cub

După alegerile prezidențiale câștigate de candidatul Opoziției, clasa politica intră în anul 2015, pregătitor pentru alegerile locale din 2016. Cu un președinte proaspat instalat la Cotroceni și având în spate un maxim de popularitate, dar cu un Parlament și cu un Guvern controlate de PSD, politicienii trebuie sa rezolve o serie de teme fundamentale pentru societate, pe de-o parte, si cruciale pentru propriul destin politic, pe de alta parte.

Marile mize ale anului 2015 sunt:

1. Revizuirea Constitutiei

Relatiile dintre Presedinte-Guvern-Parlament, imunitatea parlamentara, dizolvarea Parlamentului, punerea sub acuzare a Presedintelui, rolul si atributiile CSM-ului, numirea judecatorilor si a procurorilor, drepturile si libertatile cetatenesti in era tehnologiei, sunt cateva dintre posibilele teme de reflexie.

2. Descentralizarea

Dupa esecul de la Curtea Constitutionala, Guvernul doreste sa readuca pe tapet proiectul de lege care defineste competentele aflate la centru si care urmeaza sa fie descentralizate catre teritoriu, precum si bunurile transferate autoritatilor locale. La pachet cu revizuirea Constitutiei se poate opta pentru regionalizare.

3. Modificarea legilor electorale

Intreaga clasa politica a recunoscut esecul uninominalului pentru alegerile parlamentare. Un nou Cod Electoral trebuie realizat. O varianta este un numar de 300 de deputati si 100 de senatori, alesi diferit, anume deputatii pe lista, senatorii - uninominal. De asemenea se poate discuta despre atributiile celor doua Camere ale Parlamentului.

4. Unificarea PNL

Membrii fostului PNL si ai fostului PDL trebuie sa realizeze, in vederea alegerilor locale, fuziunea completa pana la nivel de teritoriu. Acest lucru se va face in baza unor negocieri care urmeaza sa fie demarate si in baza unui algoritm foarte clar. Procesul va suferi o serie de probleme inerente, in ambele tabere - PDL si PNL - fiind nuci tari care vor incerca sa iasa cat mai avantajos din negocieri.

5. Reforma PSD

Dupa esecul de la alegerile prezidentiale generat, printre altele, de eticheta de comunisti, baroni locali si aparatori ai coruptilor, PSD-istii s-au inhamat la o ampla reforma, momentan la nivel declarativ. Schimbari 'dureroase' au fost anuntate de catre Victor Ponta pentru Congresul din primavara. PSD trebuie sa lupte pe mai multe flancuri, astfel incat reformarea interna trebuie sa nu afecteze prezenta guvernamentala si nici majoritatea parlamentara, lucru deosebit de sensibil de realizat in orice partid.

6. Anchetele DNA

Procurorul-sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a anuntat ca Directia Nationala Anticoruptie are in lucru aproape 5.000 de dosare. Dupa cele petrecute in 2014, oricine poate pica in mainile procurorilor.

7. Situatia alesilor locali

Dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca Ordonanta de Urgenta privind migratia alesilor locali este neconstitutionala, Parlamentul trebuie sa decida ce se intampla cu alesii locali care au schimbat partidul. Daca se ajunge la solutia pierderii mandatului, exista posibilitatea inclusiv a declansarii unor alegeri anticipate.

8. Procesul lui Klaus Iohannis

In dosarul aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie se judeca acuzatia adusa lui Klaus Iohannis de catre Agentia Nationala de Integritate, potrivit careia, in aprilie 2013, Iohannis s-a aflat in incompatibilitate deoarece incepand din august 2010 a fost si primar al Sibiului, si reprezentantul orasului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, iar din aprilie 2009 la SC Piete SA. Iohannis a castigat procesul intentat ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, care a dispus anularea deciziei. ANI a contestat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a admis cererea Agentiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.