Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marina americană este în alertă: portavioanele SUA tremură în fața unei amenințări despre care nu deține multe informații

US Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Ryan D. McLearnon/Released
portavion sua

În timp ce grupul de atac al portavionului Dwight D. Eisenhower respinge atacurile în Marea Roșie, rebelii Houthi au adăugat o nouă armă în arsenalul lor - dronele navale, relatează The Associated Press.

Houthis au lansat sau au încercat să lanseze mai multe nave explozive, fără echipaj, începând cu 4 ianuarie, în apele din largul Yemenului, unde ar putea amenința navele marinei americane și navele comerciale, adăugând o nouă amenințare la nivelul suprafeței la atacurile care implică drone și rachete aeriene.

Contraamiralul Marc Miguez, comandantul grupului de atac al portavionului Eisenhower, a declarat pentru publicație că dronele maritime sunt "mai mult o amenințare necunoscută despre care nu avem multe informații, care ar putea fi extrem de letală".

content-image

Dronele, un scenariu înfricoșător

Dronele navale prezintă unul dintre cele mai înfricoșătoare scenarii, a spus el: "Să ai o navă de suprafață fără echipaj uman, încărcată cu bombe, care poate merge cu o viteză destul de mare. Și dacă nu ești imediat la fața locului, lucrurile pot deveni extrem de urâte extrem de repede".

Forțele americane s-au întâlnit cu drone maritime houthi pe rutele comerciale de transport maritim în cel puțin trei ocazii, a relatat The Maritime Executive, o publicație specializată.

La 5 februarie, forțele americane au decis că două astfel de drone reprezentau "o amenințare iminentă" la adresa navigației și le-au eliminat, a precizat Comandamentul Central al SUA. De asemenea, armata americană a efectuat în mod regulat lovituri asupra navelor de suprafață fără echipaj uman pe care Houthis se pregăteau să le lanseze.

Tehnologia emergentă a dronelor maritime a fost în mare parte inițiată - cu un succes considerabil - de Ucraina împotriva Flotei rusești din Marea Neagră.

Numai în ultimele două săptămâni, Ucraina a susținut că a scufundat o corvetă rusă și o navă de debarcare folosind doar câteva drone navale MAGURA V5, ieftine și produse în țară.

O captură dintr-o înregistrare video partajată de Defense Intelligence of Ukraine la 1 februarie. Aceasta pretinde că arată corveta Ivanovets înainte de presupusa sa distrugere.

content-image

Marina americană nu cunoaște numărul de drone pe care le au houthis

Dronele sunt departe de a fi infailibile - experții au declarat pentru Business Insider că deseori nu reușesc să își atingă ținta - dar răsplata în cazul în care reușesc să lovească oferă Ucrainei un "avantaj asimetric imens", a declarat Basil Germond, expert în securitate internațională la Universitatea Lancaster din Marea Britanie.

În prezent, a declarat Miguez pentru AP, Marina americană nu dispune de informații bune cu privire la numărul de drone pe care le au houthis.

Gruparea rebelă le-a folosit și în trecut împotriva forțelor coaliției saudite implicate în războiul civil din Yemen, a relatat AP.

Grupul de atac al portavionului Dwight D. Eisenhower răspunde de câteva săptămâni la atacuri aproape constante și la activități maligne în Marea Roșie și în Golful Aden, iar comandantul grupului de atac i-a povestit lui Jake Epstein de la Business Insider despre modul în care forțele americane și-au adaptat abordarea pentru a ținti rachetele și dronele Houthi înainte ca acestea să poată fi lansate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.