Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marina indoneziană, demonstraţie de forţă în Marea Chinei de Sud

Forţele aeriene ale Indoneziei desfăşoară joi manevre militare de anvergură în jurul insulelor sale din Marea Chinei de Sud, unde incidentele cu nave chineze s-au multiplicat în acest an, informează agenţia de presă AFP, potrivit agerpres.

Mii de militari şi mai multe bombardiere F-16 şi Suhoi, precum şi avioane pentru transport de trupe Hercules au participat la aceste exerciţii în prezenţa preşedintelui Joko Widodo, lângă insulele Natuna, un arhipelag situat între peninsula Malaeziei şi insula Borneo.

Citeşte şi: Mai rău ca-n filme. A fost ţinut ÎNCHIS în casă vreme de 30 de ani

Manevrele au drept obiectiv pregătirea militarilor pentru a răspunde potenţialelor ameninţări şi a 'face faţă provocărilor', a declarat un purtător de cuvânt al armatei indoneziene, Tatang Sulaiman.

Confruntările s-au înmulţit în ultimele luni între nave de pescuit chineze şi garda de coastă indoneziană, precum şi între nave de război, în apele din jurul insulelor Natuna, accentuând puternic tensiunile între Jakarta şi Beijing.

Contrar altor ţări din Asia de Sud-Est, Indonezia nu are diferende teritoriale cu privire la insuliţe sau recife în Marea Chinei de Sud. Însă Jakarta s-a angajat de luni de zile într-o luptă încrâncenată împotriva pescuitului ilegal şi scufundă nave străine după ce le evacuează echipajele.

Citeşte şi: Rusia se pregăteşte de RĂZBOI NUCLEAR. Peste 40 de milioane de oameni sunt implicaţi în exerciţii

China revendică suveranitatea asupra cvasi-totalităţii Mării Chinei de Sud, regiune bogată în resurse şi crucială pentru comerţul mondial, spre marea nemulţumire a altor ţări riverane, cum sunt Vietnamul, Filipine, Malaezia şi Brunei.

Citeşte şi: Premierul Norvegiei, prinsă când juca Pokemon Go în Parlament (FOTO)

Însă un tribunal de arbitraj internaţional, sesizat de Filipine, a contestat în iulie orice drept istoric al Chinei în această zonă. Beijingul a respins aceste concluzii şi a ameninţat că va reacţiona într-un mod 'decisiv' în cazul în care alte ţări vor iniţia 'măsuri provocatoare la adresa intereselor de securitate ale Chinei'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.